Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Miklavž pri Mariji Vnebovzeti (foto: Tone Ovsenik)
Miklavž pri Mariji Vnebovzeti

FOTO: Miklavž obiskal rojake v Clevelandu

| 12.12.2013, 10:31 Matjaž Merljak

V tem adventnem času potekajo v naših cerkvah posebne nabirke za ostarele redovnice in redovnike, od katerih je več kot polovica starih nad 70 let. V svojem času so ogromno prispevali k napredku katoličanov, kot na primer pri svetem Vidu, kjer so redovnice vodile farno šolo skoraj sto let. Ta nabirka je zelo primerna in potrebna za tiste redovnice in redovnike, ki so vse svoje življenje posvetili vernikom.

Pretekli konec tedna je v Clevelandu kraljeval sveti Miklavž. V soboto, 7. decembra 2013, so mladina in absolventi slovenske šole Marije Vnebovzete uprizorili v celoti opereto dr. Jerka Gržinčiča Miklavž prihaja. Ta opereta je bila premierno uprizorjena leta 1937 v Ljubljani.

Vsako leto je bila na odru v begunskih taboriščih v Avstriji pod neumorno diktaturo marljivega Rudija Kneza, ki je to nadaljeval tudi v Clevelandu dolga leta in obenem bil pobudnik in učitelj slovenske sobotne šole v župniji.

Miklavž je obdaril Rudija Kneza
Miklavž je obdaril Rudija Kneza © Tone Ovsenik

Miklavž pri Svetem Vidu
Miklavž pri Svetem Vidu © Tone Ovsenik
V svoji visoki starosti, namreč pravkar je dopolnil svoj 95-i rojstni dan, ni več aktiven, a se je udeležil Miklavževanja in bil spoštljivo obdarjen. Letošnjo opereto, prvič po desetih letih, je pripravil njegov učenec in nečak Janez Nemec.

Sveti Miklavž pa s tem še ni končal svojega poslanstva. Naslednji dan, v nedeljo 8. decembra 2013, je v spremstvu angelov obiskal tudi otroke Slovenske šole svetega Vida.

Tu ga je mladina pričakala s krajšo otroško igrico. Ta Miklavževanaja že dolga leta pripravljata in naučita Mojca Slak in Martina Jakomin.

V obeh dvoranah je bil obisk zelo lep in številčen, kar pomeni da se bo Miklavževanje in otroško veselje še nadaljevalo tudi med našimi rojaki.

Skoraj vse slovenske organizacije in člani teh se zberejo pred božičnim praznikom, da si zaželijo lepo praznovanje rojstva Odrešenika na posebnih shodih ali božičnicah.

Tako božičnico so pretekli torek pripravili člani kluba upokojencev Slovenske pristave.

Upokojence je nagovoril župnik Božnar
Upokojence je nagovoril župnik Božnar © Tone Ovsenik
Po krajšem sestanku smo poslušali evangelij, ki ga je prebral duhovnik Jože Božnar in nato so se oglasile adventne in božične pesmi. To društvo upokojencev šteje skoraj 300 članov in od teh je bilo navzočih šestnajst, ki so bili ustanovni člani pred 26-imi leti.

Praznik Brezmadežnega spočetja, zavetnice naše dežele, je letos padel na nedeljo, preteklo nedeljo in je zato škofovska konferenca v tej deželi praznik prestavila na ponedeljek. Advent prevladuje, a so bile darovane posebne svete daritve v ponedeljek, čeprav ni bil zapovedan praznik.

Božičnica upokojencev Slovenske pristave
Božičnica upokojencev Slovenske pristave © Tone Ovsenik

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...