Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
P. Darko z rojaki v Perthu (foto: p. Darko Žnidaršič)
P. Darko z rojaki v Perthu

Slovenska maša v avstralskem Perthu

| 11.12.2013, 11:52 Matjaž Merljak

Na nedeljo Kristusa Kralja, 24. novembra 2013, popoldne so se slovenski rojaki iz Pertha po dolgem času spet zbrali k slovenski Božji službi. Lepa prestolnica Zahodne Avstralije, "mesto labodov" ob t. i. Labodji reki - "Swan River", skoraj ob Indijskem oceanu, je marsikomu skorajda neznana in slovensko občestvo na tem daljnem zahodu še manj. Vendar je veliko slovenskih rojakov, ki so med prvimi pripotovali semkaj pred več kot 60 leti, stopilo na avstralska tla prav tukaj v Perthu oziroma v bližnjem Freemantlu ob izlivu v Indijski ocean.

Dušno pastirstvo za slovenske rojake v Zahodni Avstraliji je že v 50-ih letih prejšnjega stoletja začel koroški duhovnik dr. Ivan Mikula, avtor znane pesmi Rož, Podjuna, Zila. Danes oskrbujeva rojake v Perthu in okolici patra frančiškana iz Sydneya, iz Slovenskega misijona sv. Rafaela, Merrylands. Eden od patrov obišče rojake na zahodu enkrat letno. Včasih so jih obiskali tudi patri z drugih dveh naših slovenskih misijonov sv. Cirila in Metoda v Melbournu in sv. Družine v Adelaide. Od vzhoda na zahod pete celine je skoraj 3.500 kilometrov, z letalom 4 ure in pol, z avtom ali z vlakom pa kar nekaj dni.

Rojaki v Perthu se zbirajo vsako nedeljo popoldne v tamkajšnjem Slovenskem klubu Perth v Embeltonu. Slovensko sv. mašo pa obhajamo enkrat letno v župnijski cerkvi sv. Kierana v Osborne Parku, kjer letos praznujejo 30-letnico posvetitve sedanje cerkve. Sv. Kieran Starejši (ok. 501 - ok. 530) iz Saigira je bil irski puščavnik, ki ga je v škofa posvetil sv. Patrik in je postal prvi škof škofije Ossory. Njegov god je 5. marca. (Prim. www. catholic.org/saints)

Župnijska cerkev sv. Kierana v Osborne Parku
Župnijska cerkev sv. Kierana v Osborne Parku © p. Darko Žnidaršič

Sv. mašo v cerkvi sv. Kierana je daroval p. Darko Žnidaršič iz Sydneya. Naše slovensko občestvo v Zahodni Avstraliji ni ravno veliko, v cerkvi nas je bilo manj kot nekoč, ko smo obhajali bogoslužje dve zaporedni nedelji, bili pa smo veseli, da smo spet prišli skupaj, molili in peli po slovensko. Pridružili so se nam veleposlanik Republike Slovenije v Avstraliji dr. Milan Balažic in Nina Krajnik, oba iz Canberre, ter dosedanji častni generalni konzul Alfred Brežnik in njegova žena Jeni Brežnik iz Sydneya.

Poskrbljeno je tudi za petje
Poskrbljeno je tudi za petje © p. Darko Žnidaršič
Slovenka Mili Mary Stockbauer je bila naša organistka in je tudi redna organistka v župniji v Osborne Parku ter pomembna desna roka domačemu župniku Michaelu Gattu, ki je Maltežan. Po sv. maši in skupni "gasilski" sliki smo se zbrali k srečanju v Slovenskem klubu, kjer nas je nagovoril veleposlanik dr. Balažic, ki je prvič obiskal rojake v Zahodni Avstraliji. Predsednik Frank Povzin, žena Vera in drugi pridni domači rojaki pa so skuhali in postregli domačo večerjo in spekli domače pecivo. Bog povrni vsem!

P. Darko in Ančka Kočar sva v soboto prej in potem v ponedeljek obiskala bolne in ostarele po domovih. Z Anico Tomšič smo obiskali naše rajne in molili zanje na mestnem pokopališču Karrakatta, ki je tretje najdaljše pokopališče na svetu. Gospa Anica je odlična kuharica in bo prihodnje leto praznovala svoj 90. rojstni dan. Z možem Slavkom, ki je že pokojni, sta dolga leta skrbela za gostoljubje, streho in hrano našim patrom in tudi slovenskim škofom, kadar so obiskali Perth.

Rojaki v Perthu s p. Darkom Žnidaršičem
Rojaki v Perthu s p. Darkom Žnidaršičem © p. Darko Žnidaršič

Popoldne smo obiskali Silva in Nino Bezgovšek. Sillvo, ki je prav tako dejavno sodeloval pri naših bogoslužjih in pred leti v slovenskem cerkvenem odboru v Perthu, bo na letošnji sveti večer pred božičem praznoval svoj 90. rojstni dan. Čestitamo in želimo Božjega blagoslova.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...