Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Mi smo mi (foto: Tone Ovsenik)
Mi smo mi

Fantje na vasi in Mi smo mi imeli skupni koncert

| 09.12.2013, 09:28 Matjaž Merljak

Rojake v Clevelandu je obiskal 'otroški svetnik' Miklavž, tako pri Svetem Vidu kot pri Mariji Vnebovzeti. Otroci so se ga zelo razveselili. Nekoliko starejši rojaki, sploh ljubitelji zborovskega petja, pa so uživali na skupnem koncertu pevskih zasedb. Fantje na vasi in Mi smo mi. Sicer pa v teh dneh v Clevelandu že potekajo božični shodi.

Danes, na drugo adventno nedeljo, prihaja sveti Miklavž v šolsko dvorano svetega Vida, kjer obdaruje mladino in jo razveseli. Ta otroški svetnik je že sinoči razveselil otroke v župniji Marije Vnebovzete, kjer so ga otroci pričakali z opereto dr. Jerka Gržinčiča v celoti, Miklavž prihaja. Po opereti, kjer so igralci vseh starosti, absolventi te slovenske šole uprizorili prihod Miklavža, je otroški svetnik obdaril vse otroke slovenske šole Marije Vnebovzete, kakor je to storil tudi v slovenski šoli svetega Vida danes popoldne.

V petek, prav na praznik otroškega svetnika, je slovenski škof Edvard Pevec daroval sveto mašo v kapeli semenišča, kjer domuje, ob petju mešanega pevskega zbora Glasbena matica. Zbor je po sveti maši zapel nekaj božičnih pesmi kot začetek priprav na božične praznike. Po maši se je vse preselilo v tamkajšnjo dvorano v sprejem škofu. Škof Pevec se je vsem iz srca zahvalil za to prijaznost, ki mu jo slovenska javnost nakloni vsako leto okrog praznika svetega Miklavža, bolj točno na petek najbližji prazniku.

Fantje na vasi
Fantje na vasi © Tone Ovsenik

V soboto, 23. novembra, smo bili priča združenega koncerta dveh moških zborov in namreč prvič so skupno priredili koncert Fantje na vasi pod vodstvom Janeza Sršena starejšega in člani pevske skupine Mi smo mi pod vodstvom Richija Celestine in mladega Janeza Sršena mlajšega. Izvrsten koncert so izvedli v dvorani višje šole svetega Ignacija na zahodni strani mesta. Po koncertu so pripravili sprejem s prigrizkom v atriju dvorane.

V nedeljo, 24. novembra, je župnija Marije Vnebovzete pripravila svoj vsakoletni jesenski festival v tamkajšnji dvorani. Župnik Kumše se je vsem prostovoljcem, ki so pripomogli k uspehu tega dne, lepo zahvalil in pa seveda tudi ljudem, ki so ta festival obiskali, da je bil tako uspešen. Zahvala gre vsem delavcem in obiskovalcem, ki so prišli na festival v dvorani. Zahvala gre vsemogočnemu Bogu za blagoslove, ki jih je župnija deležna kot družina.

Fantje na vasi in Mi smo mi
Fantje na vasi in Mi smo mi © Tone Ovsenik

Vsakoletni tridnevni festival, ki ga že dolgo vrsto let pripravlja ob prazniku Zahvalnega dne, državnega praznika na četrti četrtek v mesecu novembru, Polka Hall of Fame, je tudi letos lepo uspel. Kot zaključek je škof Edvard Pevec daroval sveto mašo kar v hotelski dvorani v mestu. Ta tridnevni festival ob prazniku Zahvalnega dne je osnoval radijec Tony Petkovsek pred leti in ga sedaj nadaljuje ustanova Polka Hall of Fame. Obišče ga več tisoč ljudi od blizu in daleč. Na zadnji dan festivala, v soboto popoldne pa tudi podelijo nagrade uspešnim pevcem in glasbenikom, ki so v preteklem letu dosegli lepe uspehe.

Te dni, v pripravi na božični čas pa tudi potekajo božični shodi, kjer se zberejo člani raznih društev v pripravi na božične praznike. Takozvane božičnice pripravijo skoraj vse vidne organizacije, da se tako na lep način pripravimo na božični čas, saj to je osnova adventa, priprava na prihod našega Gospoda med nas v obliki novorojenega v jasli položenega. Naj bo lepa priprava na prihod Odrešenika med nas v tem adventnem času.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...