Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Ob sklepu leta v molitvi

Svet | 31.12.2013, 11:05 Marjana Debevec

Ob godu sv. Silvestra, ki je tudi zadnji dan v letu, imamo priložnost, da se zahvalimo za vse, kar smo v preteklem letu prejemali na vseh področjih našega življenja. Škofje bodo nocoj v stolnih cerkvah darovali zahvalne svete maše. Ker je tudi drugi sveti večer, bomo verniki pokropili in blagoslovili naše domove, ter se Bogu z zahvalno pesmijo po cerkvah zahvalili za preteklo leto. Slovesno bo tudi v Vatikanu.

Papež Frančišek bo ob 17. uri v vatikanski baziliki vodil slovesne večernice. Sledila bo molitev pred jaslicami na trgu svetega Petra. Zatem bodo v češčenje izpostavili Sveto Rešnje telo, slovesnost pa bodo sklenili s pesmijo Tebe Boga hvalimo. Sveti oče bo v tej pesmi izrazil svojo zahvalo za preteklo leto, ki ga je zaznamovalo njegovo potovanje v Brazilijo, izdaja prve okrožnice in apostolske spodbude ter spremembe v načinu vodenja Cerkve. Papež namreč močno poudarja zbornost, saj je prepričan, da Sveti Duh govori v skupnosti. Vatikanski svetovalcev za komunikacije Greg Burke je poudaril, da bo leto 2013 za vse nadaljnje generacije ostalo zgodovinsko. Še več pa nas po njegovih besedah čaka v letu 2014. „Veliko smo govorili o spremembi, videli bomo, kakšne spremembe ima papež Frančišek še na zalogi. Vemo, da namerava odpotovati v Sveto deželo in že to bo samo na sebi nov začetek.“ Osrednji poudarek pa papež daje evangeliju. „Papež pravi: Bog te ljubi, Bog ti odpušča, vrni se domov“, je še poudaril Burke.

Ob sklepu leta in pred svetovnim dnevom miru gibanje Ljubezen v družini pripravlja nocoj na Trgu sv. Petra že tradicionalno molitveno bedenje, ki se bo na Trgu sv. Petra začelo ob 23. uri in 15 minut. Zbrani bodo molili za družine vsega sveta. Ustanovitelj duhovnik Federico Piana je o vzoru svete družine za družine današnjega sveta povedal: „Sveta družina nas spominja na dragocenost vsake človeške družine: majhne in velike družine, ki povezuje narode in ljudstva v miru in slavi Bogu. Družina je Božje delo. Bog pa je prišel na svet in se nam razodel prav preko družine.“ Nocojšnjo bedenje družin bo pred jaslicami na Trgu sv. Petra trajalo vse do sedmih zjutraj.

Jutri, ob prazniku Marije Božje Matere in svetovnem dnevu miru, bo Skupnost sv. Egidija že dvanajstič bo pripravila pohode za mir v več kot 700 mestih v 78 državah sveta. Na tisoče kristjanov, vernikov drugih verstev in ljudi dobre volje se bo zbralo, da bi poudarili, da vojna ni nikoli neizogibna in da je mir vedno mogoč.

Po svetu je trenutno 17 konfliktov. Omenimo le najbolj znane kot je vojna v Siriji, v Južno afriški republiki, v Južnem Sudanu, negotova situacija na Bližnjem Vzhodu in nasilje v Nigeriji ter številne žrtve v Iraku in Afganistanu.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...