Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Kardinal Rode s papežem Frančiškom

Slovenija | 19.12.2013, 09:27 Marjana Debevec

Družina poroča, da je pretekli četrtek papež Frančišek v zasebni avdienci sprejel kardinala Franca Rodeta. V daljšem pogovoru sta se kot dobra prijatelja dotaknila različnih vidikov sedanjega trenutka, najprej položaja katoliške Cerkve na Slovenskem po odstopu obeh nadškofov.

Kardinal Rode je svetemu očetu omenil potrtost slovenskih vernikov po odstopu nadškofov, predvsem pa potrebo, da pride do čimprejšnjega imenovanja novih pastirjev, in to po normalnem kanonskem postopku, brez vmešavanja in pritiskov morebitnih interesnih skupin.

Zatem pa sta se pogovarjala o preteklih devetih mesecih pontifikata Frančiška in o njegovi odprtosti za različne skupine znotraj Cerkve. Posebno pozornost zaslužijo predvsem mladi kandidati za duhovniški in redovniški poklic. V zvezi s tem se je kardinal Rode svetemu očetu zahvalil, da bo leto 2015 namenjeno razmisleku o posvečenem življenju in molitvi zanj, kar je sam predlagal že pred leti, poroča spletni portal druzina.si. Prav tako se je kardinal papežu zahvalil za apostolsko spodbudo »Evangeljsko veselje«, ki v svetu močno odmeva. Čestital pa mu je tudi za inovativen pristop k vernikom in tudi od Cerkve oddaljenim ljudem.

Ob koncu srečanja sta si sogovornika izmenjala voščila za bližajoče se praznike. Sveti oče je slovenskemu kardinalu zaželel: »Felices fiestas de Navidad con una buena potica« – Vesele božične praznike z dobro potico. Slovenci v Argentini so očitno zelo uspešni ambasadorji te naše domače dobrote, saj jo pozna tudi sveti oče.

Vir: Druzina.si

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...