Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
dr. Jože Trontelj (foto: Inštitut za etiko)
dr. Jože Trontelj

Umrl akademik Jože Trontelj

Slovenija | 09.12.2013, 15:02 Petra Stopar

S Slovenske akademije znanosti in umetnosti so sporočili, da je v 75. letu starosti umrl predsednik te ustanove dr. Jože Trontelj. Njegovo delo je bilo obsegalo področje bioetike, še posebej etiko raziskovanje na človeku. Za svoje znanstvene dosežke in prizadevanja je prejel več nagrad, med drugim tudi državno odlikovanje zlati red za zasluge.

Kot navajajo na SAZU-ju, je bil Jože Trontelj v akademijo izvoljen leta 1991, enajst let kasneje za podpredsednika in nato leta 2008 za predsednika. Od 1995 je predsedoval Komisiji RS za medicinsko etiko in bil slovenski delegat v Usmerjevalnem odboru za bioetiko Sveta Evrope. Sodeloval je pri izdelavi Konvencije o varstvu človekovih pravic in dostojanstva človeškega bitja v zvezi z uporabo biologije in medicine in njenih dodatnih protokolov, še posebno protokola o etiki biomedicinskega raziskovanja na ljudeh. Trontelj je soavtor Vodnika članom komisij za etično ocenjevanje raziskav, ki ga je izdal Svet Evrope.

Veliko je objavljal o vprašanjih na področju bioetike, med njimi o problemih zdravniškega odločanja ob koncu življenja in raziskovanja na človeku, pa tudi vloge podajanja vrednot v šolski vzgoji in izobraževanju. Bil je član ter predsednik več komisij, svetov in mednarodnih odborov. Na eni od okroglih miz je pred nekaj meseci spregovoril o etiki kot mostu med znanostjo in vero ter spomnil, da je dostojanstvo človekovega bitja temeljna, univerzalna podlaga človekovih pravic, sprejeta povsod: »Dostojanstvo človeškega bitja ni samo teološki postulat z močnim svetopisemskim temeljem, je tudi podlaga za koncept svetosti človeškega življenja. S tem je edinstveno varovalo proti mnogim grozečim zlorabam znanosti, kot tudi zlorabam moči na drugih področjih človeških dejavnosti.«

Akademik Jože Trontelj, ki se je v svojem delu in nastopanju boril proti zlorabi človeka za interese znanosti in farmacevtske industrije, je za svoje raziskave prejel dve nagradi Sklada Borisa Kidriča, Kidričevo nagrado za vrhunske dosežke in priznanje ambasador Republike Slovenije v znanosti. Za delo na področjih znanosti in etike je leta 2009 prejel državno odlikovanje zlati red za zasluge.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.