Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež pozval k miru na Bližnjem vzhodu

Svet | 09.12.2013, 11:53 Marjana Debevec

V času priprave na božič smo kristjani po vsem svetu še na poseben način v duhu povezani s krščanskimi skupnostmi v Sveti deželi. Nanje se je pri današnji sveti maši spomnil tudi papež Frančišek. Pozval je h končanju sovražnosti na tem območju. S svetim očetom je ob javni objavi polnega občestva s Petrovim naslednikom somaševal aleksandrijski katoliški koptski patriarh Ibrahim Isaac Sidrak.

Papež Frančišek je izrazil svojo bližino kristjanom, ki v Egiptu doživljajo nasilje in negotovost. „Pogum, ne bojte se! Ti dve tolažilni besedi najdeta potrditev v bratski solidarnosti.“ Ob tem je sveti oče znova odločno pozval k spoštovanju verske svobode na vsem Bližnjem vzhodu. Spregovoril je o paralizi vesti, ki je lahko nalezljiva in se prikrade v družbene strukture vse do tega, da blokira celotne narode. Vse te okoliščine pa lahko po papeževih besedah spremeni Jezusova zapoved: Vstani in hodi! „Molimo z zaupanjem, da bi se lahko v Sveti deželi in na celotnem Bližnjem vzhodu znova vzdignil mir. Naj se za vedno končata sovraštvo in razdeljenost. Naj se kmalu obnovijo mirovni pogovori, ki jih pogosto preprečujejo nasprotni interesi. Naj končno zagotovijo resnične temelje za versko svobodo za vse, tudi za kristjane, da bodo lahko v miru živeli tam, kjer so se rodili, v domovini, ki jo ljubijo kot njeni prebivalci že dva tisoč let, da bi tako prispevali k skupnemu dobremu vseh“, je poudaril papež.

Patriarh Sidrak pa je ob sklepu svete maše izrazil svoje veselje, da je lahko somaševal s papežem. Poudaril je, da Cerkev v Egiptu v tem kočljivem zgodovinskem trenutku potrebuje očetovsko podporo Petrovega naslednika.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.