Rok MihevcRok Mihevc
Sto svetnikov in svetnic v sonetih (foto: Jernej Hrovatin)
Sto svetnikov in svetnic v sonetih

Leon Oblak je v sonete ujel sto svetnikov in svetnic

| 15.11.2013, 08:26 Matjaž Merljak

V oddaji Od slike do besede smo v četrtek, 14. novembra 2013, predstavili knjigo, ki je pri Založbi Ognjišče izšla okrog praznika vseh svetih, Leon Oblak: Sto svetnikov in svetnic v sonetih. Predvajali smo posnetek predstavitve knjige, ki je bila v Knjigarni Ognjišče v Kranju. Sodelovala je tudi Berta Golob, avtorica spremne besede.

Leon Oblak je po izobrazbi doktor znanosti in je širši javnosti poznan kot pisec besedil in glasbe popevk, tako duhovno-ritmičnih (za Ritem Duha) kot drugih (za Slovensko popevko, Emo, Festival narečnih popevk ...). Prejel je že številne nagrade.

Njegov pesniški prvenec, sonetni venec Pasijon Mengore (2010), je bil razprodan, prav tako tudi ponatis. Pesniška zbirka Sto svetnikov in svetnic v sonetih je doslej njegovo najobširnejše literarno delo.

Od priprave na prvi sonet do izdaje so pretekla tri leta in trije meseci, sam je delal dve leti in osem mesecev.

Leon Oblak
Leon Oblak © Jernej Hrovatin
Soneti so sestavljeni iz dveh delov. V prvem - dveh štirivrstičnih kiticah - je opisal lastnosti in dejanja posameznih svetih osebnosti, v drugem delu soneta - dveh trivrstičnih kiticah - pa te lastnosti prezrcalil v današnje življenje.

Razlogov za pisanje sonetov je več: eden je tudi, da vse, ki so dosegli čast oltarja občuduje in spoštuje ter jim je želel s to zbirko postaviti skromen spomenik v slovenskem jeziku.

V Knjigarni Ognijšče v Kranju
V Knjigarni Ognijšče v Kranju © Jernej Hrovatin
Knjige ni napisal, da bi jo prebrali, ampak da bi jo znova in znova brali ter se svetnikom in svetnicam priporočali. Številnim se zateka s prošnjo in se jim na ta način tudi zahvaljuje. K pripročanju svetnikom ga je v mladosti spodbudila nona, ki mu je povedala, da se lahko priproči Antonu Padovanskemu, če bo kaj izgubil. Leon Oblak se priporoča tudi sv. Judu Tadeju in seveda svojemu zavetniku oz. zavetnikoma: sv. Leonu Velikem in Leonu IX..

Na predstavitvi v Knjigarni Ognjišče je povedal tudi nekaj povsem konkretnih izkušenj ... slišali jih boste tudi, če boste Leona Oblaka prišli poslušat v katero od župnij.

Knjigo je moč naročiti tudi v Spletni knjigarni Ognjišče.

Na predstavitvi je spregovorila tudi Berta Golob
Na predstavitvi je spregovorila tudi Berta Golob © Jernej Hrovatin

Z bloga avtorja tokratne oddaje.

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...