Rok MihevcRok Mihevc
Janja Frelih Gorjanc (foto: ARO)
Janja Frelih Gorjanc

Depresija in starostniki

| 13.11.2013, 20:16

November je prav poseben mesec: živopisanost oktobra je za nami, december, ki nas razveseljuje s tisočerimi lučmi in izpolnitvijo Adventa pa še (zdi se tako) daleč pred nami. Najbrž je tudi to razlog, da novembru dodajamo pridevnike, kot so melanholičen, celo depresiven mesec. In tudi zato sem se odločila, da novembrsko oddajo Modrost v očeh posvetimo prav bolezni, ki je tudi lahko del starosti, čeprav marsikdaj žal spregledana in zato tudi nezdravljena: depresija. V oddaji smo gostili psihologinjo Janjo Frelih Gorjanc, družinsko terapevtko s terapevtskega središča Krog.

V prvem delu oddaje sva se z gostjo pogovarjali o temeljnih značilnostih depresije. Depresija namreč ni samo žalostno razpoloženje, temveč resno obolenje, ki prizadane celo telo. Govorili sva o dejavnikih tveganja, ki povečujejo možnost nastanka bolezni, ob tem je Janja Frelih Gorjanc posebej izpostavila vpliv družinskega okolja. Nekateri starejši, ki zbolijo za depresijo tožijo zgolj za telesnimi simptomi, kot so izguba teka, slabo spanje, kronična bolečina, zato je treba biti še posebej pozoren, če se za temi simptomi morda ne skriva še kaj več.

V drugem delu oddaje pa sva pozornost usmerili v zdravljenje depresije. To je namreč bolezen, ki se je da pozdraviti, poznamo pa več načinov zdravljenja. Poleg zdravil je tu še psihoterapevtsko zdravljenje, za katerega pravzaprav nikoli ni prepozno. Gostja nam je tako zaupala primer iz svoje prakse, ko se je uspešno iz klešč depresije izvila starejša gospa.

Ob koncu oddaje pa nam je naša gostja za alternativno za sonce na nebu, ki ga v novembru vsi tako pogrešamo, predlagala, da iščemo sonce v naših medsebojnih odnosih, v naših bližnjih in si na tak način lepšamo življenja.

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...