Rok MihevcRok Mihevc
Mladi se zbirajo (foto: Skam)
Mladi se zbirajo

Na Stični diha drugič, tudi o čudežu

| 05.11.2013, 14:11

Po uspeli prvi prireditvi Stična diha na Koroškem se po mesecu dni dogajanje seli na Gorenjsko. Stična diha je tradicionalno dogajanje s Stične mladih strnjeno v manjši nekajurni dogodek. Gre za popoldansko srečanje z najodmevnejšimi delavnicami iz Stične, ki so obogatene tudi z lokalnim pridihom, vsakič z glasbenim predizborom za Festival Ognjišče in zaključnim glasbenim koncertom. Stična mladih v malem oziroma Stična diha bo to soboto že drugič, tokrat pri Svetem Duhu pri Škofji Loki. Prideš?

Film, delo mladega režiserja, o čudežu

V pestrem naboru delavnic na Stični diha, to soboto pri Svetem duhu pri Škofji Loki, bo tudi filmska delavnica. Pripravljata jo David in David. Ste vedeli, da ima ena izmed vasi v okolici Škofje Loke prav posebno (resnično!) zgodbo o čudežu? Gre za vas Godešič, ki je leta 1938 doživela nekaj prav posebnega in edinstvenega – tistega leta se je na Brezjah zgodil neverjeten čudež, ki je mladega režiserja Davida Sipoša tako nagovoril, da je posnel film o tem dogodku. Filmsko delavnico bo vodil David Stegu, ki je za naš radio povedal: „V delavnici si bomo najprej ogledali film, nato pa nam bo režiser zaupal, kako je film nastajal, kako smo danes postali “slepi za čudeže” ter kako lahko mladi s pomočjo tehnologij, ki so nam na voljo, širimo svoje ideje, poskušamo spremeniti družbo na bolje ter tudi tako morda naredimo nekaj, kar se nam danes zdi tako oddaljeno in nemogoče – čudež. Izgubili smo občutek za čudež. Čudež ni samo to, da nekdo čudežno ozdravi. Vsak dan se nam zgodi veliko majhnih čudežev. Mladi danes prepogosto zgolj pasivno sprejemamo, kar nam sodobne tehnologije nudijo. Premalo pa smo aktivni in kreativni.“

Vabljeni vsi, ki vas zanimajo filmi, neverjetne (a vendar resnične) zgodbe ter vsi ostali:

Kje? Kulturni dom, Sveti Duh pri Škofji Loki

Kdaj? 9. november 2013 med 17h in 21h

Kaj?

  • Pester nabor delavnic
  • Predizbor novega glasbenega festivala, ki ga pripravlja Radio Ognjišče - Rad ustvarjaš pesmi, skladaš melodije, ti je že kaj uspelo, pa to leži v predalu in čaka na priložnost? Morda lepo poješ, že sodeluješ v skupini, morda v pevskem zboru, ali pa poznaš koga, ki ustreza temu opisu? Bodi korajžen in ga pripelji na srečanje, naj se predstavi in dobi svojo priložnost. Tu je povezava, kjer dobiš več informacij.
  • Koncert glasbene skupine Odsev

Za preprost prigrizek bo poskrbljeno.

Plezalna delavnica – Woytyla, izkušnja, ki te spremeni

Najbrž veš, da je bl. Janez Pavel II. z mladimi preživel veliko časa – ne samo v veroučnih učilnicah, ampak tudi v naravi. Naravo bomo tokrat zamenjali za plezalno steno v dvorani. Wojtyła je dejavnost z izzivom, ki lahko postane izkušnja, v kateri sam odkriješ sporočilo zase: npr. kaj o tem, kakšen si, kakšno je življenje, lahko prepoznaš, kaj ti Bog govori v tem trenutku. Pri tem ti pomaga ekipa Wojtyła. Povabljen/-a, da odkriješ, kakšno presenečenje (dar zate) se skriva v tej uri in pol ‘športanja’ in ‘pogleda nazaj’. Če imaš plezalnike, jih vzemi s seboj. Sicer pa imej s seboj športno opremo: hlače, ki te ne vežejo, majico; če imaš nogo večjo od 42 in nimaš plezalnikov, vzemi s seboj še čiste športne copate.

Rešen odvisnosti in zasvojenosti. Kaj pa ti?

Laži, internet, alkohol, navezanost na materialne dobrine, neurejene družinske razmere, odsotnost ljubezni, agresivnost in nasilje, pretirana čustvena navezanost, droge, igre na srečo, kraje… Vsi se srečujemo z najrazličnejšimi oblikami zasvojenosti oz. odvisnosti. Lahko si pred tem zatiskamo oči, se opravičujemo in iščemo najrazličnejše izgovore, da drugače pač ni mogoče… Istočasno pa iščemo izhod iz te teme, ki nas uničuje in ubija. Pridi, prisluhni zgodbam fantov in deklet, ki so že šli skozi vse to in so s teboj pripravljeni deliti svojo izkušnjo življenja v skupnosti z Jezusom in prijatelji.

Nasprotje ljubezni je poželenje

Ločiš, kaj je poželenje in kaj je spolna želja, ki je dana od Boga? No, no, Bog pa res ne sodi zraven spolnosti, golote! Res ne? Pridi na delavnico in skupaj bomo spoznavali, kaj je poželenje in kaj je resnična ljubezen. Kako ti pri temu pomaga družba – ali pa te morda pri temu ovira? Je ljubezen res ljubezen, če išče “svoje”, če se napihuje, če ni iskrena? H kakšni ljubezni nas vabi Jezus? Delavnica za zaljubljene parčke in tiste, ki po dobrem odnosu s fantom/punco še hrepenijo! Kako imeti nekoč dober zakon? Pripravi svoje srce že danes!

Fejstlook na Fejsbook in Apostol 21. stoletja

V delavnici ne bomo ugotavljali, kako so živeli apostoli na začetku krščanstva, pač pa k čemu smo mi, novodobni apostoli, poklicani danes, da zaživimo v svojem okolju in v svojih župnijah. Med seboj si bomo podelili vse, kar nas teži, izziva in radosti v domači župniji. Kdo si pa ne želi imeti doma mladega živega občestva, v katerem raste in ustvarja? Pridi, mladi apostol po letih ali srcu, in ne ustraši se tega naziva.

Vas čakamo. Da, prav tebe in tvoje prijatelje. Pridi.

 

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...