Rok MihevcRok Mihevc
Dragica Sosič (foto: Jože Bartolj)
Dragica Sosič

Naša Gostja Dragica Sosič

| 05.11.2013, 09:29 Jože Bartolj

S pesmijo Srečka Kosovela smo začeli oddajo Naš gost, ki je nastala v Tomaju, v družinski hiši pesnika Srečka Kosovela.

Naša gostja je bila na praznik vseh vernih rajnih, Dragica Sosič, ki že več kot 20 let skrbi za Kosovelovo domačijo, ki je kulturni spomenik s spominsko zbirko. V pogovoru smo se tako povezali živi s tistimi, ki so že umrli, simbolično, na duhovni ravni, z njihovo dediščino, nam zapuščeno v premislek in spodbudo.

Dragica Sosič sicer prihaja iz Repentabora, iz družine Ravbar. V stik s Kosovelovimi je prišla preko svojega strica, ki se je poročil v hišo Kosovelovih. Zadnja leta je skrbela za Srečkovi sestri Anico in Tončko in je tako o njihovi družini veliko izvedela.

Gospa Dragica poleg urejanja notranjosti hiše, z ljubeznijo skrbi tudi za njen vrt. Ogled domačije vedno pospremi s pripovedjo o Kosovelovi družini, družinskih članih in odnosih med njimi.

O, saj ni smrti, ni smrti!

samo tišina je pregloboka.

Kakor v zelenem,

prostranem gozdu.

 

Samo odmikaš se,

samo tih postajaš,

samo sam postajaš,

sam in neviden.

 

O, saj ni smrti, ni smrti!

Samo padaš, samo padaš,

padaš, padaš

v prepad neskončne modrine.

Dragica Sosič2
Dragica Sosič2 © Jože Bartolj

Srečko Kosovel
Srečko Kosovel © ARO

Njena razlaga o družini Kosovel je svojstvena, pristna in živa pripoved o pesniku in njegovem družinskem okolju. To je prepoznala tudi občina Sežana, ki ji je za dolgoletno požrtvovalno skrb za Kosovelovo domačijo podelila tudi PLAKETO SREČKA KOSOVELA za leto 2010.

V oddaji Naš gost lahko prisluhnete nekaterim vtisom iz življenja družine Kosovel, ki je bila nekoliko posebna družina, posebej kar se kulturnega življenja tiče. Vsi člani so se ukvarjali s kulturo in umetnostjo, ter bili, kot pravi Dragica Sosič, od "tega prav bolni". Ni jim bilo toliko do telesne, kot do duhovne hrane...

 

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...