Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek

USZS objavil razpisa za sofinanciranje

| 28.11.2013, 07:25 Matjaž Merljak

Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je 22. novembra 2013 objavil javna razpisa za finančno podporo zamejcem in izseljencem.

Za sofinanciranje programov in projektov avtohtonih slovenskih narodnih skupnosti v sosednjih državah je v letu 2014 namenjenih 5.600.000 evrov, za izseljence pa 700.000 evrov.

To je najmanj v zadnjih štirih letih: v letih 2012 in 2013 je bilo za sofinanciranje namenjenih 6.800.000 oz. 850.000 evrov, leta 2011 pa 7.800.000 oz. 900.000 evrov.

Podlaga za razpisa sta zakon o odnosih RS s Slovenci zunaj njenih meja in Uredba o izvajanju finančnih podpor za ohranjanje in razvijanje slovenske identitete zunaj RS.

Na razpisa se lahko prijavijo tako pravne kot fizične osebe iz tujine, kakor tudi posamezniki, ustanove, društva, organizacije in poslovni subjekti, ki v Republiki Sloveniji delujejo na področju povezovanja in sodelovanja s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Dokumentacija (obrazec za pripravo vloge, pogoji in merila za dodeljevanje sredstev, navodila za izpolnjevanje ter vzorec pogodbe) je na razpolago na spletni strani Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Možno jo je tudi prevzeti na tajništvu Urada, Erjavčeva 15, Ljubljana, vsak dan med 9. in 14. uro in na vseh diplomatsko-konzularnih predstavništvih Republike Slovenije v času uradnih ur.

Vlog je treba poslati ali osebno oddati na USZS do 27. decembra 2013.

Prosilci iz zamejstva vloge pošljejo ali osebno oddajo na sprejemna mesta v svoji državi: za Madžarsko sedež Zveze Slovencev na Madžarskem v Monoštru,, za Hrvaško sedež Zveze slovenskih društev na Hrvaškem v Zagrebu, za Italijo sedež Slovenske kulturno gospodarske zveze v Trstu in za Avstrijo je to sedež Narodnega sveta koroških Slovencev v Celovcu.

Izjema so prosilci z avstrijske Štajerske, ti naj vloge pošljejo oz. osebno predložijo na Uradu.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...