Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Oktet Deseti brat v Mendozi (foto: Božidar Bajuk)
Oktet Deseti brat v Mendozi

Gostovanje okteta Deseti brat v Mendozi

| 27.11.2013, 09:14 Matjaž Merljak

Pesem Slovencem zbudi navdušenost in veselje do petja, po drugi strani nam osveži poslanstvo in življenjsko vlogo, ki je izvajamo v diaspori. Petje nas obogati, ker pesem vsebuje vrednote in njeno čustveno izražanje, ki je vsakomur razumljivo, je učinkovito sredstvo za širjenje slovenstva argentinskim prijateljem in našim novim rodovom.

Obisk okteta Deseti brat iz Slovenije nam je pri tem poslanstvu slovenski skupnosti veliko doprinesel. Gostoval je v Mendozi od 1. do 10. novembra 2013. Povod njihovega že tretjega obiska je bilo snidenje s prijatelji in rojaki ter sodelovanje na 25. obletnici Cantapueblo, Mednarodnem festivalu zborovskega petja v Mendozi. Oktet je bil posebno povabljen zaradi priznanega ugleda in njihovega kakovostnega petja. Poleg naših rojakov so na festivalu tudi peli naš Mendoški pevski zbor, dekliški zbor Ave iz San Petersburga – Rusije ter nad 100 pevskih skupin iz Mendoze, Argentine in južnoameriških držav. Koralna maša je zbrala nad 1500 pevcev. Res mogočen in pohvale vreden glasbeni dogodek.

Naši gosti so prve štiri dni posvetili Slovencem. V soboto, 2. novembra 2013, so nam pripravili pester koncert. V Slovenskem domu je navdušenje raslo, vsebina koncerta je vključila slovenske narodne, nabožne in nekatere pravoslavne obredne pesmi. Največji uspeh je oktet žel po pesmih Mojcej, Mlatiči in Žabe. Ta njihov prvi nastop je Slovence navdušil in dosegel, da smo jih spremljali na petih koncertih festivala.

Deseti brat je pel pri sveti maši, ki jo je daroval č. g. Jože Horn
Deseti brat je pel pri sveti maši, ki jo je daroval č. g. Jože Horn © Božidar Bajuk

Kljub vsem obveznostim, kljub pevskim vajam in prekratkem počitku, so našli priložnost za obisk pokrajine, ki se je v zadnjih letih spremenila v nove rodovitne vinograde in sadovnjake. Sodobna podjetnost in tehnologija prenavljata smer mendoške ekonomije. Porajajo se nova podjetja, vse vinogradništvo je usmerjeno v imenovan “enoturizem” (eno se nanaša na grško besedo enos: vino).

V Tupungatu in Tunuyanu smo obiskali podjetje Salentein, okusili kakovostna vina in spoznali eno najnovejših ustanov. Odlično arhitekturo, sprejemnice, dvorane, razstavišče umetnin, restavracija, kleti in celo kapelico, zgrajeno v zahvalo Bogu in Pachamami, materi zemlji, v zahvalo za vsakoletne pridelke. V 18 m globoki kleti je Deseti brat veselo zapel. Številna skupina je začarano poslušala in potrdila doprinos slovenskih fantov.

Oktet je zapel slovenskim rojakom
Oktet je zapel slovenskim rojakom © Božidar Bajuk

Zasedba okteta v Mendozi je bila sledeča: 1. tenor Franjo Dolinar in Bojan Zelič, 2.tenor Milan Znidaršič in Marjan Korošec, bariton Metod Pečar in Rado Čuk ter bas Milan Jurejevčič in Marjan Ortar. Oktet v zadnjem času vodi ugledni profesor, Milivoj Šurbek.

V nedeljo je Deseti brat s svojim petjem napravil praznično vzdušje pri dopoldanski sv. maši.

Sledil je oddih in zgoščen program argentinske folklore v Cabaña Tulumaya v Rivadaviji. Spoznali so spretnosti gavčev in kreolskih konjev, okusili “sopaipipilla”, empanade, kosilo - asado s spremljavo folklornih plesov. Dosegli smo jim prikazati bogato sintezo z željo, da ponesejo v Slovenijo nekaj argentinskih narodnih značilnosti.

Deseti brat je imel v Mendozi več nastopov
Deseti brat je imel v Mendozi več nastopov © Božidar Bajuk
Opoldan 4. novembra se je v novem kulturnem centru Le Parc vršila tiskovna konferenca. Predstavljen je bil obširen program 25. letnice Cantapuebla javnosti in mendoški vladi. Navzoča je bila ministrica za kulturo. Obljubila je še nadaljnjo bogato podporo zborovskemu festivalu. Povabljen je bil oktet Deseti brat, ki se je predstavil in zapel dve pesmi.

Naslednji dan je začel festival. V Teatro Independencia je naš Mendoški Pevski zbor pozdravil goste iz Slovenije. Deseti brat je za prvi uradni koncert pripravil vsebinsko posrečen program. Poslušalci so z dolgim ploskanjem odobrili njihov prvi nastop. Sledil je zbor Ave iz Rusije. Tako sta dva evropska zbora odprla številne nastope festivala.

Sledilo je pet koncertov: v cerkvi Carrodilla v Luján de Cuyo, posvečeni Mariji, patroni mendoških vinogradov, v Espacio cultural Le Parc v Guaymallenu.

V soboto, 9. novembra, se je Polideportivo Polimeni v Las Heras vršil zaključni koncert s 1500 navzočimi pevci. Spremljal jih je Ansambel Opus cuatro, ki je praznoval 45. obletnico plodovitega petja po vsem svetu. Vrhunski nastop je bila pesem, ki so jo naši rojaki peli s skupino Opus cuatro. Tako se je zaključil veličasten “megakoncert”.

V nedeljo, 10. novembra, kot zaključek festivala izven Mendoze, je Deseti brat potoval v provinco San Juan. Nastopili so v Avditoriju Juan Victoria. Ta zadnji nastop mirno lahko ocenimo med najbolj uspešnega turneje. Odobravanje, ploskanje, slikanje s Slovenci se je dolgo zavleklo. Iskreno čestitamo!

Oktet je pel na festivalu Cantapueblo
Oktet je pel na festivalu Cantapueblo © Božidar Bajuk

Vsako leto pred zaključkom festivala vsi zbori potujejo v Puente del Inca, v Kordiljeri Los Andes, oddaljen 180 km od Mendoze. Na razgledni točki se vsi zbori slikajo z ozadjem Aconcague, najvišje gore v Južni Ameriki, 6.960 metrov.

Kot zaključek gostovanja okteta Deseti brat, z veseljem sporočamo, da so naši rojaki, s svojim občutenim izvajanjem prikazali visoko umetniško stopnjo petja. Njihovi koncerti so bili vsebinsko lepo zamišljeni. Priznanje njihove kakovosti je bilo splošno na vseh nastopih, sad trdega dela in primernega vodstva. Narod jih je spremljal od začetka do konca. Dosegli so cenjeno priznanje in potrdili slovensko pevsko tradicijo zborovskega petja. Stalno je prevladoval čut slovenskega veselega duha in narodni kompromis. Takega pričevanja smo se veselili in se danes navdušeni zahvaljujemo oktetu Deseti brat.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...