Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Birma pri Svetem Vidu v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Birma pri Svetem Vidu v Clevelandu

Korotan v Kanadi, birma pri Svetem Vidu

| 24.11.2013, 17:58 Matjaž Merljak

Danes se tudi v clevelandski škofiji slovesno končuje leto vere. Med slovenskimi rojaki odmeva gostovanje zbora Korotan v Torontu ter praznovanje 120. obletnice župnije Sveti Vid, ki je bilo združeno s sveto birmo. Gost je bil škof slovenskega rodu, Edward Pevec.

Danes, na praznik Kristusa Kralja se slavnostno v clevelandski škofiji končuje Leto vere z posebno sveto daritvijo v katedrali Janeza Evangelista v centru mesta. Leto vere je začel papež Benedikt XVI., ko je v svojem pismu zapisal: Vrata vere so nam vedno odprta . Leto vere je bila priložnost milosti vsem, ki so sprejeli vabilo hoditi za Kristusom. Naj bo Naš Gospod Jezus Kristus za nas višek in vir našega življenja v služenju kot kristjani.

V soboto, 9. novembra 2013, je naš mešani pevski zbor Korotan gostoval pri rojakih v Torontu, Kanadi. V dvorani župnije Brezmadežne čudodelne svetinje, ki je bila nabito polna, je Korotan izmenično zapel svoj koncert z domačim pevskim zborom Naša pesem. Koncert je bil navdušeno sprejet, saj so poslušalci nagradili pevce z močnim aplavzom. V nedeljo so pevci skupno peli pri slovenski maši in nato so Korotanci še odšli v dom Lipa za ostarele in tam olepšali dan rojakom, ki v cerkev več ne morejo.

Zbor Korotan je zapel v Torontu
Zbor Korotan je zapel v Torontu © Tone Ovsenik

Župnija svetega Vida je preteklo nedeljo, 17. novembra 2013, zabeležila svojo 120. obletnico ustanovitve. Ob polni cerkvi vernikov je slovenski škof Edvard Pevec, rojen v tej župniji, daroval sveto mašo. Med pridigo se je spomnil skromnih začetkov župnije, ki so jo ustanovili rojaki, ki so prišli v to deželo s trebuhom za kruhom.

Po desetih letih, odkar je prišel prvi Slovenec v to mesto, so že ustanovili svojo slovensko župnijo, postavili skromno leseno cerkev. Po nekaj letih so ustanovili svojo katoliško šolo. Leta 1912 so zgradili šolsko poslopje, ki še danes služi izobrazbi mladine, toda ne kot svetoviška šola, marveč višja šola svetega Martina. Leta 1932 so blagoslovili novo veličastno cerkveno stavbo, v katero se še danes zahajamo in prejemamo zakramente evharistije, krsta in birme.

Zakrament je podelil škof Edward Pevec
Zakrament je podelil škof Edward Pevec © Tone Ovsenik

V nadaljevanju se je škof posvetil v nagovoru 31-im birmancem, ki so med to službo božjo prejeli zakrament svete birme. S krstom in evharistijo sestavlja sv. birma celoto treh zakramentov uvajanja v krščanstvo. Med sveto mašo smo tudi prvič slišali nove pesmi, ki jih je napisal mladi Janez Sršen mlajši, prav za to priliko, 120-letnico župnije in sveto birmo. Po maši je župnija pripravila obilno kosilo v dvorani.

V četrtek, 14. novembra 2013, je gostil poslovneže, podjetnike na prvi in ustanovni konferenci v centru mesta v prostorih odvetniške firme, Tucker & Ellis slovenski konzul in pobudnik organizacije, Slovenian American Business Association, Jurček Žmauc. Navzočih je bilo 36 podjetnikov iz Slovenije, Chicaga, Pittsburgha, Akrona in seveda Clevelanda. Vsi so člani te organizacije, ki ji predseduje rojak, Jože Kokalj. Spoznali so se med seboj in si prizadevali skupno sodelovati pri izmenjavi idej, projektov s sodelovanjem slovenskih in ameriških podjetij.

Bil je zelo informativen večer in tudi produktiven, saj je ameriški trg dosti velik za uspešno sodelovanje med podjetji, bodisi tem v tej deželi kakor tudi slovenskimi. Nekaj podjetij že sodeluje, kot npr. Goodyear in Sava tires, Laško pivo, Grah Automotive in Slovenia vodka, ki se že dobi tudi v Ameriki.

Sinoči smo bili priča prvega skupnega koncerta moških zborov, Fantje na vasi in mladih Mi smo mi. O tem pa prihodnjič.

Zbor je pel pri Brezmadežni v Torontu
Zbor je pel pri Brezmadežni v Torontu © Tone Ovsenik

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...