Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Lojze Ogorevc in njegov nasmeh (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Lojze Ogorevc in njegov nasmeh

Vsi sveti in 40. Martinovanje v Frankfurtu

| 22.11.2013, 08:30 Matjaž Merljak

Za letošnje praznovanje vseh svetnikov in spomina na pokojne so nekateri odšli v domovino, drugi imajo tukaj delavni dan, tretje je oviral gost večerni promet, ki je oteževal prihod do kapele, kjer smo imeli večerno praznično mašo, in tako je bila praznična maša z obiskom precej okrnjena. Podobno je bilo tudi na prvo novembrsko nedeljo, ko smo v naši župniji v Frankfurtu pripravili podelitev zakramenta bolniškega maziljenja za ostarele in bolne.

»Prišel bo svet' Martin, iz mošta bo delal vin'«. Prav gotovo nam je znano besedilo narodne pesmi, iz katere so vzete te besede. In tako smo v soboto pred Martinovim godom v frankfurtski slovenski župniji pripravili že 40. Martinovanje. Ne samo da smo Slovenci, tudi živimo večinoma sredi prave vinorodne pokrajine, ki se razteza ob rekah Majni, Rajni, Nekarju in Mozeli. Res je tudi, da je v Frankfurtu bolj doma pivo in jabolčno vino oziroma jabolčnik kot mu pravimo.

Robertu je vstopnica prinesla pečeno gos
Robertu je vstopnica prinesla pečeno gos © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu
Martinovanje smo začeli z nedeljsko mašo v cerkvi Svetih apostolov, nadaljevali pa v dvorani poleg cerkve. V gosteh smo imeli tri muzikante Lojzeta Ogorevca iz Pišec, ki so znali ustvariti res lepo in veselo vzdušje med vsemi stotimi prisotnimi, ki so prišli na to našo letošnjo prireditev. Pravzaprav jih je bilo še najmanj iz Frankfurta, pa čeprav so imeli to prireditev takorekoč doma. Nekateri prihajajo redno, drugi pa se prikažejo občasno, kakšen pride na novo, vsi skupaj pa doprinesejo svoj delež k vzdušju in zadovoljstvu.

K vzdušju pa doprinesejo seveda tudi vsi tisti, ki imajo na skrbi priprave, ki kuhajo, pečejo in strežejo ter na koncu pospravljajo; ali pa poskrbijo tudi za nastanitev muzikantov. Saj jih vsi, ki redno prihajamo, tudi poznamo. Hvala njim in vsem, ki nam priskočijo na pomoč.

Ko nazdravimo, vstanemo
Ko nazdravimo, vstanemo © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...