Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar

Opeka za vse svete z rojaki na pokopališču

| 19.11.2013, 11:43 Matjaž Merljak

Misijonar na Madagaskarju Pedro Opeka je pred prihodom v Slovenijo obiskal rojake v Avstraliji. Poročali smo že o sveti maši, ki jo je daroval 31. oktobra v Merrylandsu. Dan kasneje, na vse svete, pa je z rojaki molil na pokopališču.

Kot je je Spletišču avstralskih Slovencev zapisala Martha Magajna, je slovenska skupnost v Sydneyu praznik proslavila s sveto mašo ob 10.00 dopoldne v Rookwoodu v kapeli Kristusovega vstajenja v Mavzoleju na katoliškem delu pokopališča. Sveto mašo je daroval p. Darko Žnidaršič, somaševala sta p. Valerijan Jenko in misijonar Pedro Opeka. Pri sveti maši je prepeval mešani zbor Verskega Središča Merrylands.

Po obhajilu jih je Pedro pozdravil in kratko predstavil svoje delo, p. Darko pa je prevajal v angleščino.

Po končani sveti maši so se rojaki zbrali na obeh delih slovenskega pokopališča, vsak pri grobu, kjer so pokopani svojci ali prijatelji. Teh grobov je vedno več. Poznalo se je, da je bila smrtna žetev v preteklih letih kar obilna, kar kaže veliko število novih grobov.

Pedro Opeka je pomagal blagosloviti slovenske grobove, med pogovori z rojaki, ki so mu želeli stisniti roko in se mu zahvaliti za dobro delo, ki ga opravlja med sirotami na Madagaskarju. Srečal se je tudi z urednico slovenskih radijskih oddaj na SBS radiu Tanjo Smrdel in Tanja je tudi posnela z njim pogovor za radijsko oddajo.

Več fotografij

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...