Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Cleveland, Sveti Vid (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Sveti Vid

Sveti Vid v Clevelandu praznuje 120-letnico

| 18.11.2013, 12:07 Matjaž Merljak

V nedeljo, 17. novembra 2013, je bilo slovensko v slovenski župniji Svetega Vida v Clevelandu. Praznovala je 120. obletnico ustanovitve. Gre za najstarejšo slovensko župnijo v zvezni državi Ohio v ZDA. Tone Ovsenik se je ob tej priložnosti pogovarjal z Jožetom Božnarjem, ki je šesti župnik te župnije.

Župnija bila ustanovljena, da sprejeme rojake, ki so takrat v Ameriko prihajali na delo. Krajevni škof je poslal v Evropo po slovenskega duhovnika in v Cleveland je prišel semeniščnik Vid Hribar, ki je v mestu doštudiral in bil takoj po posvečenju imenovan za župnika pri Svetem Vidu. Prav po prvem župniku je župnija tudi dobila ime.

Prva slovenska sveta maša je bila prav v župniji Svetega Vida. Prej so od časa do časa v Cleveland prihajali slovenski duhovniki iz Minnesote, so se pa rojaki v prvih leti družili v nemški župniji Svetega Petra. Ko jih je prihajajo večje število na južni del mesta, so se vpeljali v župnijo Lurške Matere Božje.

Prva cerkev in župnišče pri Svetem Vidu sta bila postavljena na prostoru, kjer je danes šolska dvorana. Obe stavbi sta bili leseni. Poleg njiju je stala še šola.

Prvotna cerkev svetega Vida v Clevelandu
Prvotna cerkev svetega Vida v Clevelandu © spletna stran župnije
Vid Hribar je bil župnik dobrih 14 let, za njim je prišel Jernej Ponikvar. Ta je ostal skoraj 44 let. V tem času je veliko naredil. V prvi vrsti je pomiril je župljane, da so začeli delati složno za dobrobit župnije. Leta 1912 so zgradili novo šolsko stavbo in to je bila ključna odločitev. Dosegla je višek 15 let pozneje, ko je bilo 1700 farnih otrok vpisanih v šolo. Leta 1929/30 je župnija začela graditi novo cerkveno stavbo. To je bil čas velike gospodarske krize in župnija jo je komaj, komaj premagala.

Mons. Ponikvar je umrl leta 1952, nasledil ga je mons. Alojzij Louis Baznik in je ostal pri Svetem Vidu do leta 1969, ko je bil premeščen na vzhodno stran škofije. Za njim je prišel g. Praznik, ki je župnikoval do leta 1975, nasledil ga je Edward Pevec, sedanji pomožni škof v Clevelandu. Ko je bil leta 1979 premeščen, je bil za župnika imenovan Jože Božnar.

Cleveland, Sveti Vid, notranjost
Cleveland, Sveti Vid, notranjost © Matjaž Merljak
V 34-ih letih se je župnija številčno spremenila iz različnih razlogov. Svoje poslanstvo je v marsičem dokončala. V začetku novega tisočletja je ukinila svojo redno farno šolo, ker je ni mogla več vzdrževati. Kmalu zatem je v teh prostorih uveljavila nova katoliška višja farna šola St. Martin De Porres high school, katere namen je podajati kakovostno izobrazbo za tiste, ki je sicer ne bi mogli dobiti. Ta šola deluje že 11 let. V zadnjem letu je dosegla največje možno število učencev. Želi si kupiti prostore od župnije Svetega Vida, zato v župniji razmišljajo o graditvi nove župnijske dvorane. To je le eden od načrtov za prihodnost.

Župnija je bila številčno najmočnejša v zgodnjih 50-ih letih, ko je združevala več generacij. Starim generacijam so se pridružili povojni begunci in ti so še vedno pomemben dejavnik v župniji. Uvedene so bile nekatere izboljšave: prenovitev notranjosti pred 20-imi leti in tudi prenova zunanjosti cerkvene stavbe.

Zunanjost cerkve svetega Vida v Clevelandu
Zunanjost cerkve svetega Vida v Clevelandu © spletna stran župnije
V clevelandski škofiji poteka kampanja Zakoreninjeni v veri s pogledom v prihodnost. Ima več namenov, tudi zbiranje sredstev za vzdrževanje semenišč, podporo upokojenim in bolnim duhovnikom, za katoliško šolstvo. Dobro je uspela po različnih župnijah, zdaj tudi v župniji Svetega Vida.

Da neka ustanova obstaja polovico zgodovine ZDA, je pomembna stvar, pravi župnik Božnar Poleg župnije Svetega Vida v Clevelandu deluje tudi župnija Marije Vnebovzete in z župnikom Johnom Kumšetom sta dobra prijatelja in sodelavca. Jedro župnij so še vedno slovenski rojaki, ki so velik dejavnik. V Clevelandu je še veliko rojakov, ki so bili rojeni v Sloveniji. Če bi se pridružili slovenskim župnijam, bi bili obe cerkvi v nedeljo polni. A to je osebna odločitev vsakega vernika.

Župnija ima poslanstvo oznanjati evangelij, ki ga ljudje razumejo. Poleg tega je tudi že delitev zakramentov, družiti ljudi in vsa katoliška dobra dela. To je zelo široko vprašanje. Povabil je rojake, da bi se odločili, da bodo zopet sodelovali s slovenskima župnijama.

Šola svetega Martina, v ozadju cerkev Svetega Vida
Šola svetega Martina, v ozadju cerkev Svetega Vida © Tone Ovsenik

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...