Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Obletnica Našega doma San Justo (foto: Svobodna Slovenija)
Obletnica Našega doma San Justo

Obletnica Našega doma San Justo

| 13.11.2013, 07:50 Matjaž Merljak

Na zahodnem delu predmestja argentinske prestolnice Buenos Aires, v slovenski skupnosti v San Justu, ki se zbira v Našem domu, so praznovali 57. obletnico krajevnega doma.

Praznovanje je bilo v nedeljo, 13. oktobra 2013, ko se je po zbiranju narodnih noš in predstavnikov Domov in ustanov se je pričela zahvalna mašo v zgornji dvorani. Daroval jo je delegat msgr. Jure Rode za pok. dolgoletnega duhovnega vodjo sanhuške srenje dr. Alojzija Kukovico in za pok. botra Doma Cirila Oblaka. Med mašo je pel Mešani pevski zbor San Justo pod vodstvom prof. Andrejke Selan Vombergar. Skladbe so bile glasbeno umetniško delo našega komponista Martina Sušnika.

Po končani maši se je občinstvo zbralo na kritem dvorišču Doma, kjer so bile že pripravljene in okrašene vse mize za kosilo. Celodnevni program je povezovala Nevenka Godec Zupanc. Pozdravila je slovenske in argentinske predstavnike. Nato je zbrane nagovorila predsednica Doma, gospa Mici Malavašič Casullo, ki je s prijaznimi besedami pozdravila in želela dobrodošlico in prijeten praznični dan vsem navzočim.

Praznovanje se je začelo s sveto mašo
Praznovanje se je začelo s sveto mašo © Svobodna Slovenija

Sledilo je kosilo, ki so ga postregle žene in matere Našega doma. Bil je čas prijateljskega pogovora, prijetnih klepetov, srečanja znancev.

Popoldanski program se je razvil po pozdravu domače predsednice in odličnih gostov.

Veleposlanik Republike Slovenije, g. Tomaž Mencin, je nato podelil gdč. Angelci Klanšek priznanje vlade Republike Slovenije za zgled dolgoletnega prizadevanja za ohranitev slovenstva na argentinskih tleh.

Priznanje za Angelco Klanšek
Priznanje za Angelco Klanšek © Svobodna Slovenija
Slavnostni govor je na zbrane naslovila ga. Alenke Prijatelj. Njene misli bi lahko strnili v stavku, da naj se mladika lipe, ki je v grbu Našega doma, razvija še naprej v mogočno drevo, ki bo vzbudilo naslednjim generacijam upanje in nudilo zavetje in tolažbo ter vedno znova budilo korajžo in zavest pripadnosti slovenskim koreninam.

Na odru Frida Beznika se je pred gosti razvila veseloigra Micki je treba moža. Pripravila sta jo dva mlada režiserja, Angelce Podržaj Miklič in Tonija Rovana.

Izbira vlog in igralcev je bila odlična. Ocena igre bi zaslužila več prostora. Bila pa je delo ekipe, kjer ima vsak važno funkcijo - tisti, ki so na odru in tiski, ki so v ozadju. Popestritev scenarija v časovno primernem trenutku folklornega nastopa - ob poročni svatbi - folklorne skupine Mladika.

Predstavitev je bila nagrajena z dolgimi aplavzi, ki so razodevali priznanje vsem nastopajočim, ki so vložili veliko dela in žrtev, da je ta igra tako krasno uspela.

Sanhuški dom se je zahvalil vsem, ki so bili zaslužni za tako lep odrski prikaz s cvetlicami in drugimi darili.

Slavja pa še ni bilo konec!

Obletnica Našega doma San Justo
Obletnica Našega doma San Justo © Svobodna Slovenija

Program se je zaključil na velikem dvorišču Našega doma z nastopom ansambla Baires polka ob prijetnem zvoku, pogrnjenih mizah in s prijatelji.

Res lepo praznovanje obletnice, lep večer, krasno snidenje … in seveda prihodnje leto nasvidenje v Našem domu San Justo.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...