Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Romanje mladih Slovencev v Lujan (foto: Svobodna Slovenija)
Romanje mladih Slovencev v Lujan

Romanje v Lujan

| 14.11.2013, 07:38 Matjaž Merljak

Mesec oktober je v Argentini Marijin mesec in kot vsako leto množica vernikov roma k Mariji v Lujan, ki je argentinsko Brezje. Letos se je te mogočne verske manifestacije, pod vplivom Frančiškovega zgleda, udeležilo več kot dva milijona romarjev.

Tokrat se je tega peš romanja, približno 60 kilometrov je od mesta do podeželskega svetišča, udeležila tudi slovenska mladina v organizaciji centralnega odbora SDO-SFZ. Lepo število mladih se je vpisalo. Mnogi so prvič romali peš v Lujan, z upanjem, da jim bo Marija dala moč, da pridejo do njenega svetišča.

Zbrali smo se zgodaj zjutraj v Slomškovem domu, kjer je vsak dobil zeleno majico z Marijino podobo in vrečko z malico. Dušni vodja g. Franci Cukjati jih je blagoslovil in skupaj so zmolili za srečno pot.

Ob devetih smo pričeli hojo z molitvijo rožnega venca za slovensko skupnost. Lepo je bilo videti, kako je velika in zelena skupina skupaj hodila proti cilju. Že s soncem nad nami smo v Merlu zagledali veliko slovensko zastavo, plakat SDO-SFZ in oporno skupino, ki nam je odtlej po vsej dolgi poti bila ob strani. Skrbela je za prostor počitka, obvezovala je žulje in spodbujala naj mladi ne omagajo.

V zadnjem delu romanja smo molitev posvetili osebnim prošnjam. Čeprav so bili nekateri kar precej utrujeni, smo z zadnjimi močmi zaplesali od veselja in s petjem počastili Marijo.

Dobro vidni slovenski romarji v Lujan
Dobro vidni slovenski romarji v Lujan © Svobodna Slovenija

Stolnica v Lujanu ni bila nikoli tako daleč kot tisti dan. Težak je bil zadnji del peš romanja, a s pomočjo Marije in bližnjega, ki nas je z roko ali z besedo spodbujal, da nadaljujemo, smo končno prispeli k Mariji.

Za marsikoga je bil prihod olajšanje bolečine. Vendar je bilo ganljivo, ko so prispeli v Lujan in jih je z objemom ali nasmehom sprejela oporna skupina.

Udeležili so se svete maše pred stolnico in se z veseljem in Marijinim blagoslovom vrnili srečni domov. Sedaj bodo z večjo vnemo in pod Marijinem varstvom nadaljevali pot k osebnem izpopolnjevanju in krepitvi slovenske skupnosti.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...