Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Valerija in Milan v Baasemu (foto: Dušan Čegovnik)
Valerija in Milan v Baasemu

Srečanje v Baasemu

| 12.11.2013, 11:25 Matjaž Merljak

Društvo »Slovenski zvon« iz nemškega Krefelda v deželi Severno Porenje - Vestfalija je organiziralo dvodnevno srečanje slovenskih družin v Baasemu v Eiflu. Z gostoma iz Slovenije so govorili o čustvih.

Predsednica društva Rozina Lovrenčič je za predavatelja srečanja, ki je potekalo od 18. do 20. oktobra 2013, povabila socialno pedagoginjo Valerijo Ilešič Toš in našega znanca Milana Černela, profesorja matematike in fizike, režiserja KUD Vitomarci.

Srečanja se je udeležilo 30 slovenskih rojakov iz dežele Severno Porenje – Vestfalija.

Plakat o čustvih
Plakat o čustvih © Dušan Čegovnik
V petek zvečer smo se z obema predavateljema pogovorili, o čem bomo razpravljali. V soboto dopoldne sta za zanimiv uvod gosta iz Slovenije zaigrala zabaven skeč »Priprava na potovanje v Nemčijo«. Na internetni oglas za potovanje v Nemčijo so se prijavili različni interesenti. Vse je zaigral Milan Černel. Na koncu se je Valerija odločila, da vzame s sabo na pot prijatelja Milana. Skeč sta zaključila s Pavčkovo pesmijo Nekoga moraš imeti rad. Predavateljica Valerija in Milan sta napisala tri plakate, ki so razlagali čustva. Sledilo je razpravljanje o naših čustvih.

Popoldne smo se razdelili v dve skupini in po skupinah narisali naše izražanje čustev, ker smo v povzetku tudi razložili.

Zvečer je sledil družaben večer z različnimi igrami, druženjem in petjem. Za dobro voljo sta poskrbela harmonikar Stane Krepek in njegova žena Ljubica. Manjkalo ni zelo okusnih kulinaričnih slovenskih specialitet: potice, jabolčnega zavitka, pršuta, klobas, salam in vina iz Vitomarcev.

V nedeljo dopoldne smo naredili povzetek dvodnevnega razpravljanja na temo čustva in se poslovili od obeh gostov iz Slovenije.

Po kosilu smo se v sončnem jesenskem vremenu odpeljali našim domovom nasproti.

Skupinska fotografija udeležencev v Baasemu
Skupinska fotografija udeležencev v Baasemu © Dušan Čegovnik

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...