Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Marija Vnebovzeta, Cleveland (foto: Tone Ovsenik)
Marija Vnebovzeta, Cleveland

Vsi sveti in Martinovanje v Clevelandu

| 11.11.2013, 10:28 Matjaž Merljak

Na zapovedan praznik vseh svetih in dan posvečen vernim dušam so se v slovenskih župnijah v Clevelandu darovale posebne maše. Pokojnih rojakov so se spomnili tudi na Slovenski pristavi in na pokopališču Vernih duš. Še pred praznikom pa je bilo v Slovenskem narodnem domu Martinovanje.

Clevelandska škofija ima v teku kampanjo “Zakoreninjeni v veri, z upanjem v bodočnost” za zbiranje sredstev, ki bi bile razdeljene med župnijami. Druge župnije so to že izvedle in se je izkazala dobrosrčnost vernikov. Župnija svetega Vida je to kampanjo malo prestavila s škofovim dovoljenjem. Prišlo je do nesoglasij med župnijskim uradom in višjo šolo svetega Martina, ki trenutno ima šolsko stavbo v najemu. Šola ima namen stavbo nabaviti, toda prišlo je do zapletij pri ceni. V naslednji dveh nedeljah bo župnik uporabil čas, da župljanom razloži potek te kampanje v upanju, da bodo farani to lepo sprejeli, ker je v vsem tem povezana tudi gradnja nove dvorane poleg cerkve.

V petek, 1. novembra, je bil zapovedan praznik Vseh svetih in sobota je bila posvečena Vernim dušam. Brale so se posebne maše v naših župnijah. Pri svetem Vidu sta bili dve, prva ob 8:30 in druga opoldne. V cerkvi Marije Vnebovzete pa ob 8:00 in ob 19:30. Tako smo vsi verniki imeli priliko se udeležiti svete daritve na delovni dan.

Na Slovenski pristavi kakor na pokopališču Vernih duš, kjer počiva v večnosti mnogo naših rojakov, smo se zbrali v nedeljo popoldne ob molitvi za vse naše pokojne in verne duše. Slovenska pristava vabi na te molitve vsako leto na nedeljo najbližjo prazniku vseh svetih. Ravno tako pa tudi storita obe naši župniji, da se skupno zberemo in molimo za vse rajne.

Marija Vnebovzeta, Cleveland, jesen
Marija Vnebovzeta, Cleveland, jesen © Tone Ovsenik

V svetoviškem oznanilu pretekle nedelje se župnijski svet zahvaljuje vsem, ki smo tako lepo podprli in se odzvali vabilu na kosilo v prid našim veteranom oziroma z njihovimi družinami. Mnogo prostovoljnih delavcev je omočilo lepo vsoto darovati za začetek gradnje novega doma, kjer bi začasno stanovali svojci veteranov, ki se zdravijo v Veteranski bolnici in usposabljajo vrnitvi v civilno življenje.

V Slovenskem narodnem domu na St. Clair Aveniji so v soboto, 26. oktobra, pripravili in dobro organizirali člani Štajersko-prekmurskega kluba svoje letno Martinovanje. Postregli so z okusno večerjo, kateri je sledila kratka parodija, v kateri so prikazali veselje ob Martinovanju na vasi in še vključili krajšo igrico o svetem Martinu, ko blagoslovi novo jesensko kapljico. Po igrici se je razvil veseli večer ob glasbi in plesu ter prijateljskem klepetanju.

Danes pa gostuje naš mešani pevski zbor Korotan z svojim koncertom med rojaki v Kanadi, v Torontu. O tem pa kaj več prihodnjič.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...