Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Ministrica pri rojakih v Severni Nemčiji

| 06.11.2013, 11:30 Matjaž Merljak

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel se je od 4. do 6. novembra 2013 mudila na obisku v Severni Nemčiji. Obiskala je rojake v Berlinu in Essnu.

Prvi dan se je srečala z mladimi Slovenci v Berlinu in s starejšo generacijo Slovencev. Slednje je potekalo v Slovenski katoliški misiji v Berlinu z duhovnikom Izidorjem Pečovnikom in je bilo po pisanju na spletni strani USZS toplo in prisrčno. Seznanili so jo z njihovim delovanjem. Izpostavili pa so tudi vprašanja šolanja starejše generacije ter kako ohraniti jezik pri mlajših generacijah - vnukih? Srečanje z veleposlanico naše države v Berlinu Marto Kos Murko in z mladimi Slovenci je potekalo kot okrogla miza, kjer je ministrica odgovarjala na vprašanja mladih. Poseben poudarek pa je bil namenjen oblikovanju in financiranju novih projektov.

V nemški prestolnici se je drugi dan obiska srečala tudi s parlamentarnim državnim sekretarjem pri ministru za notranje zadeve ZRN in pristojnim za vprašanja migracije in integracije dr. Christophom Bergnerjem. Ministrica je predstavila delo Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in slovensko ustavno ureditev narodnih manjšin. V pogovoru se je pri nemških oblasteh posebej zavzela za priznanje predmeta sloven

Ministrica Komel v Essnu
Ministrica Komel v Essnu © USZS

Drugi dan obiska je sklenila v Essnu, kjer se je ministrica srečala s člani slovenskih društev iz Severnega Porenja in Westfalije, to so: SKŠD Bled, Essen, SKŠD Zvon, Krefeld, SKŠD Maribor, Hilden, Pevski zbor Slovenski cvet, Moers, Društvo Slovenska beseda Hueckelhofen, France Prešeren Burscheid, SKM Essen, Slovenski poslovni klub Duesseldorf, Jože Pahič, koordinator slovenskih klubov iz Severnega Porenja in Vestfalije in Martina Tomšič, učiteljica dopolnilnega pouka slovenskega jezika. 

Predstavniki slovenskih klubov so ministrici predstavili življenje slovenskih društev ter predložili svoje predloge za izboljšanje sodelovanja z matično domovino. Ministrica je pozorno prisluhnila njihovim pobudam in poudarila pomen projektnega in timskega dela za uspeh delovanja slovenskih društev. Sodelovanje med mlado in starejšo generacijo Slovencev v Nemčiji je danes nujnost. 

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...