Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Pedro Opeka v Merrylandsu (foto: Stičišče avstralskih Slovencev)
Pedro Opeka v Merrylandsu

Opeka obiskal Merrylands

| 04.11.2013, 11:56 Matjaž Merljak

Slovenski misijonar Pedro Opeka, ki deluje na Madagaskarju, je bil na povabilo francoske skupnosti - Sydney French Roman Catholic Charities - na obisku v Avstralij . Tako je v četrtek, 31. oktobra 2013, dopoldne maševal v slovenski cerkvi pri Sv. Rafaelu v Merrylandsu v Sydneyju.

V pridigi se je zahvali za bratski sprejem. Rekel je, da je velika sreča na tako oddaljenem kontinentu srečati Slovence, sploh, ker so ti ohranili vero, ljubezen do Boga, Cerkve, naroda in domovine. Zahvalil se je duhovnikom, patrom, ki so delali med njimi v teh krajih v petdesetih letih.

Opisal je svoje misijonsko delovanje na Madagaskarju, kjer deluje že 40 let. Dejal, da je to lep otok, velik za dvajset Slovenij, a zelo reven: ob njegovem prihodu je bilo 30 odstotkov ljudi pod pragom revščine, zdaj jih je 92 odstotkov. „Narod umira okrog nas: matere, očetje, otroci umirajo. Ko toliko let to gledaš, če ni božje moči v vas, ne morete tega prenesti,“ je naglasil ter dodal: „Jaz ne vidim ne črnih ne belih ljudi, jaz vidim samo brate in sestre.“

Dodal je še, da se je moral navaditi živeti s temi ljudmi, saj je to naloga misijonarjev. Po 15-ih letih dela na Madagaskarju, ko je hotel iti na soboto leto, ga je božja previdnost poslala na smetišče. Tam je doživel šok, prvi večer sploh ni mogel zaspati, saj ni mogel verjeti, da ljudje tako živijo. Ponoči je padel na kolena pred Boga in ga prosil za pomoč. Za njim je 34 let te 'avanture', ki je počasi rastla ob pomoči božje previdnosti. Zdaj hodi po svetu in pričuje o tej božji ljubezni za vse ljudi, še posebej za najbolj revne.

Ob koncu nagovora je misijonar Opeka avstralskim Slovencem položil na srce, da je vera Božji dar in jim naročil, naj ta dar v svoje domove in med prijatelje ponesejo tudi sami.

Pedro Opeka je nagovoril slovenske rojake
Pedro Opeka je nagovoril slovenske rojake © Stičišče avstralskih Slovencev

Več fotografij na spletni strani Stičišča avstralskih Slovencev. 

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...