Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Tajfun Haiyan pred Filipini. (foto: newsnationalgeographic.com)
Tajfun Haiyan pred Filipini.

Na Filipinih razglasili nacionalno katastrofo

Svet | 12.11.2013, 12:45 Marjana Debevec

Na Filipine, kjer so včeraj razglasili nacionalno katastrofo, prihaja prva človekoljubna pomoč. Več tisoč ameriških in britanskih vojakov bo prizadetim nudilo zdravstveno oskrbo. Pomoč so Filipinom že ponudile tudi številne druge države. Papež Frančišek je preko Papeškega sveta Cor Unum prebivalcem poslal 150 tisoč dolarjev, odzvale pa so se že tudi številne nacionalne Karitas. Do danes je za pomoč Filipincem prispevalo sredstva že 17 nacionalnih Karitas iz vsega sveta v vrednosti 1,440 000 evrov.

Filipinski predsednik Benigno Aquino je včeraj razglasil stanje narodne katastrofe, saj želi podpreti napore za čim hitrejšo zagotovitev potrebne pomoči preživelim. Ljudi je pozval, naj ostanejo mirni, naj molijo, sodelujejo in si pomagajo med seboj. Kot je znano je tajfun po zadnjih podatkih samo v mestu Tacloban terjal prek 10.000 življenj, prizadetih pa je bilo deset milijonov ljudi, kar je desetina vseh prebivalcev Filipinov. Reševalci tudi štiri dni po divjanju tajfuna še niso uspeli vsem prizadetim zagotoviti pomoči. Slabšajo se tudi varnostne razmere, saj že prihaja do plenjenja.

Filipinska Karitas pomaga ljudem po tajfunu
Filipinska Karitas pomaga ljudem po tajfunu © Filipinska Karitas

Danes bo na Filipine prispelo letalo s približno 60 tonami pomoči - v glavnem zdravil in šotorov – iz Sklada Združenih narodov za otroke. Znesek, ki ga je prizadetim poslal sveti oče, pa bo namenjen podpori vseh dejavnosti v pomoč beguncem na poplavljenem ozemlju. Na papežev poziv k pomoči se je takoj odzvala tudi Italijanska škofovska konferenca, ki je kot solidarnostni odgovor na tragedijo poslala tri milijone evrov. Sredstva so zbrali iz osmih promilov, ki jih Cerkvi namenijo davčni zavezanci. Italijanska Karitas je medtem za pomoč trpečim na Filipinih poslala 100 tisoč evrov. Na Slovenski Karitas so iz kriznega sklada namenili 5.000 evrov lokalni Karitas na Filipinih za najnujnejšo pomoč prizadetim. Danes pa začenjajo tudi dobrodelno akcijo. Sodelavka Slovenske Karitas Jana Lampe: „Prve ekipe mednarodne Karitas so že na terenu in v mestu Cebu vzpostavljajo bivališča za 8.000 družin, ki so izgubile svoje domove. Na Filipinih pomoč potrebuje preko 9,5 milijona ljudi, med katerimi jih je preko 600.000 moralo zapustiti svoje domove. Potrebujejo vodo, hrano, zavetišče in druge osnovne potrebščine. Posledice tajfuna so katastrofalne in primerljive s cunamijem na Šrilanki 2004 in potresom na Haitiju v 2010.“

Filipinska Karitas pomaga ljudem po tajfunu
Filipinska Karitas pomaga ljudem po tajfunu © Filipinska Karitas

Vesti, ki prihajajo s prizadetih območij, vsekakor niso dobre, je za agencijo AsiaNews pojasnil krajevni predstojnik Papeškega inštituta za tuje misijone p. Giovanni Re. Po njegovih besedah bo treba počakati še nekaj dni, preden bo mogoče oceniti celotno razsežnost škode, ki jo je povzročil tajfun. V večjih središčih v notranjosti otokov so reševalci že očistili glavne prometne poti, s čimer naj bi olajšali prevoz pomoči, predvsem hrane, zdravil in oblačil, do najbolj prizadetih območij.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.