Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Živel sem s svetnikom. Nova knjiga o Janezu Pavlu II.

Papež in Sveti sedež | 07.11.2013, 10:50 Marta Jerebič

»Živel sem s svetnikom« je naslov knjige kardinala Stanislawa Dziwisza, napisana v obliki pogovora z novinarjem Gianfrancom Svidercoschijem. Osem let po smrti Janeza Pavla II. se krakovski nadškof spominja nekaterih podrobnosti življenja človeka, kateremu je skoraj 40 let služil kot osebni tajnik in ki bo 27. aprila prihodnje leto razglašen za svetnika. Knjigo, ki jo je izdala italijanska založba Rizzoli, so v ponedeljek predstavili v Rimu.

Globoka povezanost z Gospodom, navezanost na Evangelij in pozornost do človeka, zavračanje ideologij in misijonarski zagon. To je le nekaj tem iz življenja Karola Wojtyle, ki jih kardinal Stanislaw Dziwisz obravnava v knjigi. Poleg tega pa tudi nenehna molitev, kot potrjuje msgr. Paolo Ptasznik, dolgoletni sodelavec Janeza Pavla II. in vodja poljskega oddelka na državnem tajništvu. »Molitev je bila osnova za vse njegove dejavnosti. Svojo vero je živel ne kot izpoved resnice, ampak kot konkreten odnos z Jezusom Kristusom. Zato je v vsakem trenutku poslušal Gospoda in iz tega srečanja iskal rešitve za težave in pobude, ki jih je moral sprejemati v Cerkvi

Gianfranco Svidercoschi pa je v intervjuju za Radio Vatikan povedal, da je smisel knjige predvsem v dejstvu, da kardinal Dziwisz pripoveduje o svetosti, ki jo lahko doseže vsak. Kot je pojasnil, ni razlike med človekom molitve in na drugi strani papežem velikih javnih dejanj, papežem, ki se je srečeval z velikimi ljudmi Zemlje. Janez Pavel II. je mlade nagovarjal, naj gredo proti toku in postanejo sveti. Običajno mislimo, da je svetost pridržana samo mistikom ali velikim mučencem, dejansko pa je to stvar, ki ji moramo vsak dan slediti, je še dejal novinar Svidercoschi.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.