Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Družina (foto: www.family2012.com)
Družina

Škof Glavan: Družina je najbolj univerzalni fenomen človeštva

Svet | 06.11.2013, 14:00 Marjana Debevec

Vse škofije po svetu so v teh dneh prejele pripravljalni dokument za prihodnjo sinodo škofov, ki bo oktobra 2014 potekala na temo 'Pastoralni izzivi družine v okviru evangelizacije'. Krajevne Cerkve bodo odgovorile na vprašanja, svet sinode pa bo zatem pripravil delovni dokument, ki ga bodo prejeli sinodalni očetje in ga preučili pred samim začetkom zasedanja izredne sinode.

Družina, temeljna celica družbe, se danes sooča s posledicami moralne in duhovne krize. Vedno več je novih pojavov, ki zahtevajo pozornost Cerkve, kot na primer versko mešane družine, enostarševske družine, migracijski pojavi in preoblikovanje samega pojma družine. Pri tem naj omenimo naraščanje števila neporočenih parov in istospolne partnerske zveze, s čimer je pogosto povezano vprašanje posvojitve otrok. Predsednik slovenske škofovske konference škof Andrej Glavan: „Sekularizacija poraja vedno več težav. Vedno več je ločitev. Psihiatri in svetovalci imajo vedno več dela. Ko pa zakonci enkrat ne morejo več prejemati zakramentov, se počutijo izključeni, ranjeni. To trpljenje je tudi trpljenje Cerkvene skupnosti, oni pa so še vedno v srcu Cerkve.

Zato družinska pastorala zavzema vedno širši prostor v pastorali nasploh, je poudaril škof Glavan. Vsake tri leta pripravijo tudi svetovno srečanje družin. „Sedanji papež Frančišek, ki se čuti zelo povezan z ogroženimi, obrobnimi, je najbrž uvidel, da je mnogo sodobnih družin v stiski, to je doživljal tudi v Buenos Airesu, zato je podprl med mnogimi predlogi prav predlog, da naj se prihodnja sinoda posveti družini. Zadnja sinoda je bila namreč že daljnega leta 1980. Od tedaj pa se je družba zelo spremenila in tudi družina je doživela neko preobrazbo“, je dejal škof Andrej Glavan. Družina je po njegovih besedah najbolj univerzalni fenomen celotnega človeštva.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.