Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Sirija (foto: nn)
Sirija

Napad na nunciaturo v Siriji

Svet | 05.11.2013, 13:48 Marjana Debevec

Na nunciaturo v Damasku so davi izstrelili raketo, ki je na srečo stavbo le poškodoval, ranjenih ni bilo. Nuncij v Siriji nadškof Mario Zenari je povedal, da je bilo v zadnjem času več podobnih napadov na cerkve in samostane.

Preteklo soboto so trije izstrelki padli na frančiškanski samostan v Aleppu in močno poškodovali streho. Podobno se dogaja povsod po deželi. Mnogi se zato sprašujejo, ali so ti napadi le po naključju usmerjeni na krščanske stavbe. Glede možnega mirovnega načrta pa je nuncij v Siriji za Radio Vatikan povedal: „Prepričan sem, da bi morala mednarodna skupnost in strani, vključene v konflikt, narediti veliko več. To je zares potrebno. Včasih pravim, da gre za zelo zahtevno vzpenjanje po poti iskanja miru. Vendar pa je treba storiti vse, saj ljudje trpijo, umirajo vsak dan, zapuščajo svoje domove, hiše so porušene. Zares je treba podvojiti napore za iskanje miru.“

Nuncij v Siriji je opozoril predvsem na trpljenje mnogih otrok, ki dan za dnem živijo v pomanjkanju in strahu. Mnogi so prisiljeni z družinami pobegniti na varno v sosednje dežele, kjer živijo v nečloveških razmerah.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.