Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Predstavili projekt Dar za dar

| 31.10.2013, 17:55 Matjaž Merljak

V tem tednu smo v oddaji Utrip Cerkve na Slovenskem predvajali pogovor s sogovorniki iz Kotelj na Koroškem. Tam so v začetku oktobra sklenili 12-letni projekt, s katerim so mladi obnovili župnijsko cerkev.

Projekt mladih v Kotljah je predstavila Petra, Maruška je povedala, kaj je projekt pomenil mladim, kako so ob njem rasli in pridobili. Tomaž je spregovorili o pastoralnem vidiku projekta in razvoju župnije, Ernest je razmišljal o razvitosti laičnega apostolata v župniji Kotlje in kako tam sledijo smernicam koncila. O zaključku projekta Dar za dar je spregovorila Veronika, Marko pa je predstavil knjigo Dar za dar, ki so jo izdali ob koncu njihovega dela.

Pri projektu so mladi Hotuljci (tako se reče prebivalcem Kotelj) izdelovali – šivali voščilnice in jih prodajali, denar pa namenili za obnovo župnijske cerkve. Najprej so želeli mladi obnoviti kipec na oltarju, nato se je projekt krepko razvil in razširil.

V 12-ih letih je 71 družin in posameznikov pripravilo in zašilo 80.000 voščilnic (vsaka ima 300 lukenj), za to so uporabili 400 kilometrov prejic, za polovico velikega nogometnega igrišča šeleshamerja. Prodajali so jih po Sloveniji v kar 150-ih župnijah in pri tem prevozili 40.000 kilometrov (to je skoraj obseg naše Zemlje).

Sogovorniki v oddaji: Marko, Maruška, Petra, Ernest, Veronika in Tomaž
Sogovorniki v oddaji: Marko, Maruška, Petra, Ernest, Veronika in Tomaž © Matjaž Merljak

Kako močno je projekt povezal župnijo in mlade, je bilo slišati iz njihovih pripovedovanj. Zelo osebna, pričevanjska in globoka so bila. S preprosto idejo se je začelo druženje mladih in mladim ta projekt še danes pomeni ogromno. Nadškof v pokoju, dr. Franc Kramberger je v knjigi Dar za dar zapisal, da je pri tem projektu šlo za »mali ljudski misijon«.

V uvodniku knjige je domačinka s. dr. Snežna Večko poudarila , da so Kotlje župnija, kakršno so po II. vatikanskem cerkvenem zboru sanjali. Župnija, kjer delujejo številni laiki in je duhovnik koordinator. Tako se lahko duhovnik posveti svoji prvotni poklicanosti: oznanjevanje evangelija, podeljevanje zakramentov in darovanje svete maše. Velik delež zaslug za takšen napredek župnije nosi tudi projekt Dar za dar in mladi, ki so ta projekt vseskozi vodili.

Ovitek knjige Dar za dar
Ovitek knjige Dar za dar © Kotlje.si

Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...