Rok MihevcRok Mihevc
Novo življenje (foto: Klemen Medved)
Novo življenje

Ko v hišo spet pride življenje

| 31.10.2013, 10:01

Pri poročni maši slišimo prošnjo, da bi mladoporočenca mogla videti tudi otroke svojih otrok, zato verjamem, da je doživetje svojih vnukov poseben blagoslov. Verjamem pa tudi, da je marsikdaj težko, da pridejo tudi težave in spori. A kljub temu je še vedno zelo pogost odgovor na vprašanje, kdo bo čuval malčke, ko se starševski dopust konča in se starši vrnejo v službo: babica in dedek. O sobivanju dedkov in babic ter vnukov bomo govorili v tokratni oddaji Modrost v očeh.

Vsakič znova me gane, ko vidim, kako zelo se ujamejo otroci in starejši ljudje. Kako se na hitro znajo povezati. Kako prijetno in od vseh strani završi, ko v dom starejših vstopiš z malčkom – koliko spontanih nasmehov se razleze čez obraz ... Kako zelo znova malo bitje osmisli življenje nekomu, ki se je ravno upokojil in še ne najde svoje nove poti...

V dneh, ko govorimo o minevanju, smrti in pokopališčih, sem za oddajo o starosti in starostnike Modrost v očeh, namenoma izbrala temo, ki nam o minevanju govori na nek drug način. Kot bi se šele z otrokom tvojega otroka zares zavedli življenjskega kroga. Vnuki. Mala bitja, ki s svojo (navidezno) nebogljenostjo in potem kasneje s simpatičnimi in hudomušnimi kretnjami in besedami tako zelo očarajo. S svojo prisotnostjo v življenju vnuka, vnukinje so stari starši nenadomestljivi. Ob tem bi to definicijo razširila še na vse tiste starejše, ki nimajo svojih vnukov, pa se kljub temu srečujejo z malčki na svojih poteh. Verjamem, da kljub temu lahko začutijo v otrokih neko novo upanje, smisel ter jim obenem dajo neko modrost, ki je lastna zgolj in samo starejšim.

Tako pomenljivo je v spremni besedi h knjigi Otroci imajo radi stare starše zapisal dr. Božidar Voljč: »Moj čas je vse bolj omejen, zato je vsako srečanje z vnuki nadvse dragocen dogodek. Kaj vse bi jim lahko povedal, pa za to ne bo priložnosti! Življenju pa sem hvaležen, da so, da jih imam in da sem lahko dedek.«

O izzivih, s katerimi se srečujejo babice in dedki, ko preživljajo skupen čas s svojimi vnuki sem v tokratni oddaji Modrost v očeh povprašala več gostov. Z nami so bili IMAGO terapevtka dr. Tadeja Milivojevič Nemanič, direktor Mohorjeve družbe prof. Jože Faganel, vzgojiteljica v Baragovem vrtcu Alenka Pelko in Tone Lesnik, tokrat v vlogi dedka.

Lepo povabljeni k poslušanju, kaj vse so nam v pogovoru naši gostje zaupali.

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...