Rok MihevcRok Mihevc
Rajko Štefanič (foto: Robert Božič)
Rajko Štefanič

Naš gost Rajko Štefanič: Kmetija je rdeča nit!

| 28.10.2013, 08:41

S soncem obsijan jutranji pogled na Belo krajino, lepo obdelane njive, na katerih s prepoznavnim močno zelenim odtenkom hitijo ozimine zbirati še zadnje sončne žarke, cela paleta toplih jesenskih barv, s katerimi se ponašajo vinogradi in listavci na pobočjih in rahla meglica, ki se v jutru počasi izgublja, vse to sem imel priložnost občudovati, ko sem se v zgodnjem sobotnem jutru, z Gorjancev spustil v dolino in ubiral pot do Dragatuša, natančneje do Župančičevega hrama, kjer z družino gospodari Rajko Štefanič, naš tokratni sobotni gost.

Za 4500 goldinarjev je njegov ded kupil to domačijo od očeta pesnika Otona Župančiča, ki se je takrat, ko je otroška leta še preživljal v Beli Krajini pisal Zupančič, kasneje, v kljubovanju nemškemu izgovoru njegovega priimka, pa ga spremenil na Župančič. Veliko zanimivih zgodb o srečevanju z Župančičem in njegovimi otroci zna povedati Rajko Šefanič, še posebej če ga poprostite, da vas popelje po pesnikovi spominski sobi.

"Z veseljem vsakemu pokažem to sobo, ki smo jo skrbno uredili, spregovorim in predstavim slikovni material, skrbno pa hranim kupno pogodbo te hiše in pismo, ki ga je Župančič pisal mojemu očetu, med vojno, leta 1942, kot zahvalo za dar, ki ga je oče poslal v Ljubljano v času vojne..."

Rajko Štefanič s pogodbo o nakupu Župančičevine
Rajko Štefanič s pogodbo o nakupu Župančičevine © Robert Božič

Oton Župančič se je vedno, ko je šel obiskat sorodnike v Vinico, oglasil tudi pri Štefaničih. Zdaj je ta pot, dolga približno deset kilometrov, lepo urejena in označena, ter poimenovana po njem. Rajko Štefanič pa je, potem ko sta z ženo kmetijo prevzela, poskušal iz leta v leto stvari izboljševati, tako kot si je zelo prizadeval tudi njegov oče. Tako so popolnoma uredili Župančičev hram, ki je bil med vojno porušen, v njem se zdaj nahaja gostišče, ki nudi pristne belokranjske jedi. Tako, kot že pred vojno, je zraven tudi trgovina, ki domačinom nudi vse potrebno, samo kmetijo pa so preusmerili v turistično in se zdaj ponaša s štirimi jabolki.

"Kmetija je rdeča nit, ki pelje do današnjih dni, in upam bo tudi naprej, ker sin Marko ima voljo za to, pomemben vir dohodkov naše kmetije pa je ravno gozd. Polovico površin 30 hektarske kmetije je gozd, ta gozd skrbno obdelamo, mogoče tudi za to, ker smo ena redkih kmetij v Beli krajini, ki nima svojega vinograda. In zato imam tudi več časa, da se posvetim negi in pomlajevanju gozda", pravi g. Rajko Štefanič.

Prisluhnite zanimivemu pogovoru, vabljeni pa tudi na obisk Župančičevega hrama.

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...