Rok MihevcRok Mihevc
Skupina Dominik (foto: Rok Mihevc)
Skupina Dominik | (foto: Rok Mihevc)

Skupina Domnik - Rolling Stonesi slovenskega DRG-ja

| 26.10.2013, 20:24

V petkovem zabavnem večeru je bila z nami skupina Dominik. Janja in Boštjan Čuvan, Vili Kotnik, Bogdan Vošnjak, Tomaž Jezernik in Primož Vasle že skoraj četrt stoletja prepevajo duhovno ritmično glasbo.

„Naše najbolj pomembno poslanstvo je in bo sodelovanje pri svetih mašah,“ pravijo in dodajajo, da so skupaj tako dolgo prav zato, ker so si zelo različni: „to nas izredno bogati in še poglablja naše vezi, ki so zdaj tudi družinske.“ Svete maše, pri katerih igrajo enkrat na mesec, so lepo obiskane, ljudje pa so navajeni benda, ki je za večino prijetna popestritev in tudi zato pridejo prav takrat k maši. „Če komu ni všeč tak način, pa ima na voljo dve maši pred našo, tako da je za vse poskrbljeno,“ pravi Boštjan.

Večer s prijetno publiko v studiu in pred radijskimi sprejemniki je minil ob prijetnem klepetu in glasbi. Pogovarjali smo se o festivalih, ki so glasbenike spodbudili k ustvarjanju in uspehih, ki so dajali posebno energijo in zanos. A z leti se tudi odnos do uspeha spremeni, pravi Boštjan: „Zame je sedaj uspeh, da pesem lepo zveni, lepo zabrni, to je to. Je pa res, da so festivali „brca“, da ustvarjamo glasbo. Nagrade pa so potrditev, vedno sem jih bil zelo vesel, ker je bil to dokaz, da smo na pravi poti in da naj na njej vztrajamo.“

Skupina Dominik
Skupina Dominik © Rok Mihevc

Veliko pesmi je dobilo nagrade za besedila, z nekaterimi so bili zmagovalci ali najvišje uvrščeni – po oceni publike in tudi strokovne žirije. Bogdan se je spomnil začetkov, ki so bili izrazito usmerjeni v festivalske uspehe, toda : „Ob tem smo trčili z našimi egi, vsak je hotel biti pameten in lep. In to ni šlo. Bistveno za tekače na dolge proge, za Rolling Stonse slovenske drg scene, kot smo mi, je, da si dovoliš, da je vsak drugačen. Zato v šali rečemo, da smo terapevtska skupina – vaje dostikrat začinijo grdi pogledi, prepiri, povzdignjeni glasovi, a imamo kljub temu dovolj mehke karakterje, da gremo domov nasmejani.“ Janja je povedala, da v svoje nastope sedaj vključujejo tudi svoje otroke, ki so jim zgled, a oni si bodo vendarle izbrali svojo pot.

Skupina Dominik
Skupina Dominik © Rok Mihevc

Zakaj mnoge skupine obupajo in ne vztrajajo na glasbeni poti? Vili pravi, da je lažje in sploh mogoče vztrajati, če so v skupini takšni prijatelji, kot so oni, Primož pa dodaja: „Vsak glasbenik mora delati s srcem in verjeti v to, kar počne. Ni mej, kar spoznavami tudi mi in se zavedamo, kako pomembna je širina.“ Svojo širino in odnos do Boga, za katerega pravijo, da ima odličen smisel za humor, izražajo tudi s projektom Canta – zasedbo, s katero sodelujejo na festivalih duhovne ritmične glasbe.

Skupina Dominik
Skupina Dominik © Rok Mihevc

Naša publika v studiu je domov odšla zadovoljna in nasmejana – torej je bilo tudi terapevtsko poslanstvo skupine uspešno opravljeno. To sta ob slovesu potrdili poslušalki Polona in Mojca, ki sta z Marjanom poklepetali v studiu in vsi ostali, ki so se zadržali v prijetnem druženju s člani skupine Dominik. Hvala vam za lep večer, bomo rekli ob koncu. In še to - najlepše je, ko izklopimo mikrofone in prižgemo luči, zato ne zamudite našega naslednjega koncerta.

 

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...