Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Umetniki za Karitas v Bruslju

| 04.10.2013, 12:30 Jože Bartolj

V ponedeljek 30. septembra zvečer ob 18. uri je bilo v prostorih Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Evropski Uniji v Bruslju odprtje likovne razstave Umetniki za Karitas, ki vsako leto tretji teden v avgustu, poteka na Sinjem vrhu nad Ajdovščino.

Na odprtju sta v kulturnem programu nastopili sopranistka Pia Brodnik in citrarka Damjana Praprotnik. O projektu likovne kolonije je spregovorila namestnica ravnatelja škofijske Karitas Koper Jožica Ličen, o pomenu razstave v slovenskem in širšem prostoru pa umetnostna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Razstavo je v prisotnosti stalnega predstavnika republike Slovenije pri Evropskem Uniji v Bruslju dr. Rada Genoria odprl evropski poslanec Lojze Peterle. Na njegovo pobudo je razstava Karitas sploh prišla v Bruselj. Ob tem je izrazil veselje nad dejstvom, da so pri tem projektu sodelovali država, civilna družba in Evropski parlament. »Hvala, ker ste prišli v srce Evrope z odprtim srcem, da pomagate ljudem v stiski.« Peterle je dejal, da je za stanje revščine odgovorna tudi politika in se zavzel za odgovorno vladanje. »Naloga politike je, da preprečuje revščino na samem izvoru. Čim slabše dela politika, tem več dela ima Karitas« je zaključil Peterle.

Razstava Karitas Bruselj
Razstava Karitas Bruselj © Klemen Žumer
Na tokratni že 19. mednarodni likovni koloniji Umetniki za Karitas je sodelovalo 11 umetnikov – 10 slikarjev in kipar, še več pa se jim jih je pridružilo na dnevu odprtih vrat. Izkupiček prodanih del bo namenjen adaptaciji Doma Karitas na Cesti.

Razstava bo zdaj v prostorih stalnega predstavništva na ogled v mesecu oktobru, v domovini pa jo bomo lahko videli 22. novembra na dvorcu Zemono pri Vipavi.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...