Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Škofijska gimnazija De Helix v Maasmechelnu (foto: Matjaž Merljak)
Škofijska gimnazija De Helix v Maasmechelnu

53. Slovenski dan v Belgiji

| 29.10.2013, 11:41 Matjaž Merljak

V Maasmechelnu v Belgiji je v soboto, 19. oktobra 2013, potekalo tradicionalno srečanje rojakov. Letos so se zbrali že 53. zapored. Skupaj so ga pripravili Slovensko katoliško pevsko in kulturno društvo “Slomšek” in Slovensko kulturno društvo “Sv. Barbara”.

Stani Revinšek iz društva Slomšek je povedal, da je ta skupna organizacija velik korak naprej. Društvo Slomšek je namreč nastalo leta 1960 kot del društva Sveta Barbara. S predsednikom slednjega Jožetom Oblonškom so prišli do zaključka, da je nujno, da se 'pobratijo' in želja msgr. Vinka Žaklja, da bi to postal Vseslovenski dan, se je uresničila.

Udeleženci prireditve - bilo jih je več kot 250 - so prišli tako iz belgijskega kot sosednjega nizozemskega Limburga ter iz Bruslja, pa tudi iz Nemčije in Švice. Srečanje so pripravili tudi s pomočjo Republike Slovenije in Izseljenskega društva Slovenija v svetu.

Na začetku je bila sveta maša, ki jo je daroval dr. Zvone Štrubelj, pel je mešani zbor Slomšek. Nato je bil v kapeli škofijske gimnazije De Helix kulturni program. Sodelovali so Mešani, moški in ženski zbor “Slomšek” ter “Goriški oktet Vrtnica” iz Nove Gorice.

Večer se je nadaljeval v dvorani pod kapelo z ansamblom “Grenzenlos” pod vodstvom Milice Bogovič.

Oktet Vrtnice je obiskal še Bruselj, po ogledu mesta je zapel na glavnem trgu in v katedrali ter v kapeli Slovenskega pastoralnega centra v Bruslju. Te svete maše in krajšega koncerta so se udeležil tudi mladi bruseljski Slovenci.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...