Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Slovenska šola Marije Vnebovzete na Slovenski pristavi (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska šola Marije Vnebovzete na Slovenski pristavi

Martinovanja in drugi dogodki v Clevelandu

| 27.10.2013, 18:08 Matjaž Merljak

Po lepih, sončnih dneh te zgodnje jeseni se narava tudi pri nas pripravlja na svoj zimski oddih. Drevje se spreminja v lesk različnih barv in listje odpada. Že nam vremenoslovci napovedujejo snežinke, ki nam bodo zaplesale z temnih oblakov. V tem jesenskem času se različne organizacije prebujajo in nam ponujajo svoje sadove prizadevanja v preteklih mesecih. Na sporedu prireditev so koncerti in Martinovanja med drugimi

Tako Martinovanje nam ponuja Štajersko-prekmurski klub. To Martinovanje je bilo v soboto zvečer v Slovenskem narodnem domu na St. Clair Aveniji. Postregli so z okusno večerjo, po kateri so krstili novo vino in nato se je razvila prosta zabava ob plesu z Alpskim sekstetom, ki izvaja pristno Avsenikovo glasbo.

Preteklo nedeljo je župnija svetega Vida vabila na dobrodelno kosilo v svojo dvorano. Izkupiček je bil namenjen gradnji novega doma, takozvanega Fisher House. Ta inciativa širše skupnosti, ne samo slovenske, je zgraditi stanovanjsko stavbo kjer bi začasno prebivali svojci veteranov, ko se vrnejo iz bojišč ranjeni in se zdravijo in usposabljajo vrnitvi v civilno življenje v Veteranski bolnišnici. Ta hiša naj bi stala v neposredni bližini bolnice. Odziv Slovencev je bil dober in so nabrali okrog 14 tisoč dolarjev in to vsoto podarili za začetke gradnje.

Na kolinah na Slovenski Pristavi
Na kolinah na Slovenski Pristavi © Tone Ovsenik

Tudi Slovenska pristava v tem letnem času izpelje svoj občni zbor, kjer se izvoli novo vodstvo za prihodnje leto. To zborovanje se vrši prav danes v dvorani na Pristavi. Odbor Pristave tudi vabi vse člane na molitve za vse pokojne v nedeljo 3. novembra ob praznikih Vseh svetih in Vernih duš dan.

Na isto nedeljo, 3. novembra, bo posebno praznično v Društvenem domu v Euclidu, kjer bo najstarejši slovenski pevski zbor v Clevelandu in okolici, Zarja zapel svoj 98. letni jesenski koncert. Koncert bo izvajan ob tretji uri popoldan in nato pripravljajo tudi plesno zabavo.

V župniji Marije Vnebovzete se tudi dogaja. Pastoralni svet se je sestal 9. oktobra in obravnaval pretekle dogodke v župniji. Poročali so o dohodku večerje z školjkami in zrezkom in to porabili za sklad štipendij za višje katoliške šole. Razgovor je tudi potekal o delu okrog župnijskih poslopij. Delo na ograjah in parkirišču bo verjetno prestavljeno na pomlad, ker je vreme v pozni jeseni nenapovedljivo. Razpravljali so tudi o listu vernikov za Evharistično pobožnost, ki naj bi bila ob koncu tedna 9. in 10. novembra. S tem listom bi zagotovili neprekinjen obisk pred Najsvetejšim.

Še vedno pa poteka štetje vernikov pri svetih mašah ob nedeljah v mesecu oktobru v clevelandski škofiji. Je to sicer zadnja nedelja štetja. To štetje naj bi škofiji pokazalo, kje stoji vsaka posamezna župnija in kako naprej z duhovniki, kje so najbolj potrebni in seveda bodočnost vsake cerkve je v rokah vernih ki obiskujemo svojo domačo cerkev.

Župnija svetega Vida je pa v pripravi na svoje slavje. Drugi mesec bo župnija praznovala svojo 120. letnico ustanovitve. To slavje bo v nedeljo, 17. novembra. Sveto daritev bo vodil škof Edvard Pevec.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...