Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
55. romanje v Kevelaer (foto: Arhiv slovenske misije v Essnu)
55. romanje v Kevelaer

Essen: 55. romanje v Kevelaer

| 25.10.2013, 11:07 Matjaž Merljak

Rojaki iz slovenske župnije v nemškem Essnu so 6. oktobra 2013 tradicionalno poromali na božjo pot ob meji z Nizozemsko. To je praznovanje zahvalne nedelje Slovencev iz Severnega Porenja Vestfalije. Župnik Lojze Rajk je zapisal. „To je bil praznik vere, praznik hvaležnosti, praznik prijateljstva! Slišal sem samo lepe odmeve. Občutek v srcu me ni varal. Bogu hvala za tako lep dan – dan, ki nam ga je podaril Gospod. In Bogu hvala za vseh 55 čudovitih srečanj!“

Lojze Rajk je še zapisal: 6. oktobra nas je po dveh deževnih dnevih obsijalo sonce. Ob 13. uri je bila »spovedna kapela« ob baziliki že lepo zasedena. Že pred sveto mašo je v kapeli mogočno donela »Kraljica venca rožnega« in še »Je angel Gospodov«. Del našega mešanega pevskega zbora Slovenski cvet pod vodstvom Iztoka Kešpreta je zasedel prvi dve klopi. Pri orglah je bila Danica Ban. Med sveto mašo se je čudovito prepletalo mogočno ljudsko petje z umetniško zapetimi zborovskim melodijami.

Pri sveti maši v cerkvi v Kevelaerju
Pri sveti maši v cerkvi v Kevelaerju © Arhiv slovenske misije v Essnu

Ob nedeljskem evangeliju smo razmišljali in ugotavljali, da so naša romanja namenjena prav tej osebni in skupni prošnji: »Gospod, pomnoži nam vero!« Tudi to je milost, da sploh zmoremo v ponižnosti izpolnjevati »kar smo dolžni storiti« v odnosu do Boga in ljudi.

Po sveti maši smo še zapeli litanije Matere božje, se posvetili Mariji, molili za našo izseljensko župnijo in prejeli blagoslov z Najsvetejšim.

Nato smo se zvrstili za našim lepi bandercem Marije Pomagaj in bl. A.M. Slomška pred milostno kapelo, kjer smo skupaj zapeli dve Marijini pesmi.

Mladi rojaki ob župniku Rajku
Mladi rojaki ob župniku Rajku © Arhiv slovenske misije v Essnu

Lepa »folklorna« navada naših romarjev je tudi letos zelo lepo uspela. Dve klopi ob bližnjem parkirišču sta se spremenili v »mizi«, obloženi s številnimi dobrotami, katere so s seboj prinesli romarji z vseh strani naše prostrane župnije, ki se razteza kar v petih (nad-)škofijah. Prav za tale del našega praznika prijateljstva smo vedno veseli lepega vremena, saj v deževnem vremenu bi bilo težko doživeti to lepo družabnost.

Dragim romarjem – skupaj nas je bilo nekaj več kot 120 – se v imenu sester klaris iz Nazarij iz srca zahvalim tistim, ki ste dali svoj dar za plačilo aparata za pripravo hostij. Tri osebe so darovale 130 – vsi skupaj pa 650 evrov. Aparat so sestre že dobile in ga z velikim veselje uporabljajo. Vesele bodo, če bodo župnije pri njih naročale hostije.

Klop se je spremenila v mizo
Klop se je 'spremenila' v mizo © Arhiv slovenske misije v Essnu

Slike z romanja si lahko ogledate na spletni strani župnije v Fotogaleriji.


Pevski zbor SLOVESNSKI CVET bo gostoval v domovini: 26. oktobra, ob 19.00 uri v farni cerkvi v Tržišču na Dolenjskem. Z nami bo sodeloval tudi tamkajšnji cerkveni zbor, ki je bil letos na Binkošnem srečanju tukaj v Essnu. V nedeljo 27. oktobra ob 16.00 uri pa bomo peli pri sv. Maši na Zaplazu. Povabljeni, še posebej rojaki, ki ste živeli v Essnu, pa ste se vrnili v domovino.

 

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...