Zakonsko zajamčena zastopanost manjšin je ključna

Slovenci po svetu | 23.10.2013, 13:35 Matjaž Merljak

Zastopanost manjšin na občinskem, regijskem oz. regionalnem in državnem nivoju mora biti zakonsko zagotovljena, če želimo doseči njeno učinkovitost. To je ena od ugotovitev srečanja manjšinskih organizacij iz Italije in Avstrije ter okrogle mize, ki je včeraj potekala v Celovcu.

Kot so sporočili iz Narodnega sveta koroških Slovencev NSKS, so se pri njih v torek, 22. oktobra 2013, sestale nekatere zamejske organizacije: poleg njih še Svet slovenskih organizacij (SSO) in Slovenska skupnost (SSk) iz Italije ter Enotna lista (EL) iz Avstrije. Razpravljali so o aktualnem položaju narodnih skupnosti. Sledila je okrogla miza, na kateri so dr. Angelika Mlinar (NEOS/LIF), mag. Vladimir Smrtnik (EL), Damijan Terpin (tajnik SSk) in Igor Gabrovec (podpredsednik deželnega sveta FJK) spregovorili na temo »Zastopanost manjšin v javnopravnih telesih in manjšinska politika«.

Kot piše v sporočilu za javnost, so se vsi govorniki izrekli za bolj učinkovito zakonsko zajamčeno zastopanost narodnih skupnosti v vseh javnopravnih telesih: na občinskem, regijskem oz. regionalnem in državnem nivoju.

Govorniki so ugotovili, da je treba voditi intenzivno diskusijo o obliki bolj učinkovitega zastopstva, ki je za obstoj narodnih skupnosti ključnega pomena.

V tem oziru vse omenjene organizacije pozivajo Vlado Republike Slovenije, da se v odnosu do sosednih držav jasno opredeli za zakonske zajamčene mandate narodnih skupnosti na vseh ravneh.

S tako politično podporo javnopravnim mandatarjem na listah samostojnega političnega gibanja, ki imajo neposredno politično legitimacijo pripadnikov narodnih skupnosti, bi imele največjo korist narodni skupnosti, posledično pa tudi Republika Slovenija.

V aktualni razpravi krajšanja proračuna tako za narodne skupnosti v Sloveniji kot tudi Slovencem v zamejstvu in po svetu so se vse sodelujoče organizacije, v smislu medsebojne solidarnosti, izrekle proti krajšanju proračunskih sredstev.

Slovenci po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...