Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Primorski dnevi na Koroškem 2013

| 21.10.2013, 11:56 Matjaž Merljak

Med 21. oktobrom 2013 in 2. novembrom 2013 bodo potekali 16. Primorski dnevi na Koroškem. Široka paleta prireditev bo nudila priložnosti za srečanja s Slovenci iz Gorice, Trsta, Ukev in Rezije. Vseh prireditev bo devet: razstava, politična okrogla miza, branja in predstavitve publikacij, lutkovne, otroške in odrasle gledališke predstave, maše z glasbo tržaških skladateljev tja do srečanja glasbenih šol.

Primorski dnevi se začnejo z odprtjem razstave 21. oktobra – na Zvezi Bank v Celovcu bo razstavljal umetnik Ivan Žerjal iz Gorice.

V torek, 22. oktobra, se nadaljujejo z okroglo mizo na temo „ZASTOPANOST MANJŠIN V JAVNOPRAVNIH TELESIH IN MANJŠINSKA POLITIKA“. Svoje izkušnje in mnenja si bodo izmenjali vidni politični predstavniki koroških in primorskih Slovencev. Nato možnost diskusije s publiko.

V sredo, 23. oktobra, bo avtor knjige ODHOD David Bandelj najprej bral na Višji šoli v Št. Petru, nato bo ob 11.00 uri predstavitev publikacij v Tischlerjevi dvorani v Celovcu (svoje knjige bodo predstavili avtorji iz Trsta, Gorice in Rezije).

V četrtek, 24. oktobra, bo lutkovna predstava „Štirje fantje muzikantje“ v Tischlerjevi dvorani v Celovcu, za celovške šole in otroške vrtce.

V petek, 25. oktobra, pa mladinska gledališka predstava „Heidi“ v Stari pošti na Zilji – ker vedno lutkovne in gledališke predstave ponujamo za Podjuno in Rož, smo se tokrat odločili za Ziljo. Predstava bo na Ziljski Bistirici, obiskale jo bodo okoliške ljudske šole.

Prvič bo letos zbor iz Primorske sooblikoval tudi enega od tradicionalnih koncertov „Dober večer, sosed“, in sicer 26. oktobra v Dobrli vasi. Pri koncertu bo sodeloval MoPZ iz Štmavra pri Gorici.

V nedeljo, 27. oktobra, bodo na svoj račun prišli ljubitelji sakralne glasbe – v cerkvi Marije Pomagaj bo sv. maša z glasbo tržaških skladateljev. Nastopa: Mešani cerkveni pevski zbor sv. Jernej z Opčin pri Trstu.

V ponedeljek, 28. oktobra 2013, bo v Tischlerjevi dvorani v Celovcu Srečanje glasbenih šol - na ta srečanja Glasbene šole iz Gorice, Trsta in Celovca vsako leto pošljejo svoje najboljše učence – torej se nam tudi tokrat obeta vrhunski koncert.

Primorski dnevi se bodo zaključili v soboto, 2. novembra, z gledališko predstavo „Umor v vili Ruong“ (Achille Campanile) v farnem domu v Selah.

Kulturna izmenjava med Primorsko in Koroško sega nazaj v prva povojna leta. Leta 1983 pa je dobila novo kvaliteto, ko so predstavniki Zveze slovenske katoliške prosvete v Gorici, Slovenske prosvete iz Trsta in Krščanske kulturne zveze iz Celovca na srečanju v Ukvah sklenili redno kulturno izmenjavo vsako leto sredi oktobra, izmenično na Primorskem in na Koroškem. Torej imamo letos jubilej primorskih in koroških kulturnih dnevov – 30 let neprekinjene kulturne izmenjave med Koroško in Primorsko. Poleg Gorice in Trsta smo letos vključili tudi Ukve in Rezijo.

V teku enega tedna gostujejo posamezniki in skupine pri sosedih in pokažejo prerez svojega kulturnega delovanja. To so pevski nastopi, nastopi instrumentalnih skupin, srečanja glasbenih šol, gledališke in lutkovne predstave, likovne razstave in predstavitve tiska, literarna branja, filmski večeri, pripovedovanja živih prič o usodnih življenjskih obdobjih ipd. Vključujemo srečanja mladinskih in političnih organizacij, kjer razpravljajo o aktualnih vprašanjih kot npr. samostojnem nastopanju na volitvah, o odnosih med narodno manjšino in večinskim narodom, gospodarskih problemih zamejstva.

Dejansko so te prireditve pomemben prispevek k skupnemu slovenskemu kulturnemu prostoru in krepijo vezi med rojaki, ki živijo na prepihu raznarodovanja in potujčevanja. Končno pa so tudi pomemben prispevek k zbliževanju med narodi, saj segajo tudi v kulturne prostore večinskih sosedov.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...