Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

SSK znova zbral gospodarstvenike in znanstvenike

Slovenci po svetu | 18.10.2013, 09:14 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres SSK je pripravil 8. konferenco slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov iz Slovenije in sveta, ki je bila 17. in 18. oktobra 2013 v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani. To je bilo že 27. strokovno srečanje rojakov, ki ga je pripravil SSK.

Predsednik SSK dr. Boris Pleskovič je v pogovoru dejal, da je pomen konference še vedno srečevanje. Od 15 do 25 odstotkov udeležencev – vseh prijavljenih je bilo 160 - je stalnih in vsaki dve leti pridejo na tovrstno strokovno srečanje. Povabili so tudi vrsto uglednih podjetij, ki so predstavili svoje izkušnje, kako so v sedanjih razmerah uspeli uspeti.

Častni pokrovitelj bo akad. prof. dr. Jože Trontelj, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti in predsednik inštituta za etiko, ki je imel tudi uvodno predavanje Svetovni red pred razpotjem. Pokazal je na številne 'rdeče luči', ki svetijo našemu planetu in tudi nakazal smeri za rešitev. To so po njegovem: priznanje dejstev, odpoved blaginji, in etična vzgoja že od otroštva.

Odprtja so se udeležili kar trije ministri slovenske vlade: dr. Jernej Pikalo za izobraževanje, znanosti in šport, mag. Stanko Stepišnik za gospodarski razvoj in tehnologijo in Tina Komel za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Zbrane je pozdravil akad. prof. dr. Jože Trontelj, predsednik SAZU
Zbrane je pozdravil akad. prof. dr. Jože Trontelj, predsednik SAZU © Matjaž Merljak
Osrednje programske točke konference so: Svetovni red pred razpotjem, Aktualno stanje in trendi slovenskega gospodarstva, Energetika, okolje in trajnostni razvoj, Ključ do uspeha pri malih in srednje velikih podjetjih ter pomen inovacijske kulture, Vloga gospodarskih in obrtnih zbornic, Predstavitev dosežkov in dobrih praks slovenskih raziskovalcev ter inovatorjev doma in po svetu.

Med udeleženci so bili dr. Miroslav Polzer iz Celovca, prof. dr. Dušan Povh iz Nemčije, dr. Laurence Hewick iz Kanade, mag. Mateja Forštnarič iz Avstrije, Andrej Šik iz Italije ter prof. dr. Anton Mavretič in dr. Dušan Petrač iz ZDA.

Udeleženci na konferenci znanstvenikov in gospodarstvenikov
Udeleženci na konferenci znanstvenikov in gospodarstvenikov © Matjaž Merljak

Več na spletni strani SSK

 

Slovenci po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...