Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk

Komisija kritična do predlogov proračunov

| 17.10.2013, 11:01 Matjaž Merljak

Komisija DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu je kritična do predlogov proračunov za naslednji dve leti. Soglasno je sprejela sklep, v katerem vlado poziva, naj razmisli o ohranitvi višine sredstev kot je bila v letošnjem proračunu. Zmanjšanje namreč lahko ogroža položaj in obstoj slovenske skupnosti zunaj Slovenije in vpliva na ugled Slovenije predvsem v sosednjih državah.

V predlogu proračuna za leto 2014 je za Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu predvidenih 8,39 milijona evrov, to je 1,67 milijona evrov manj kot je bilo prvotno predvideno, medtem ko naj bi urad leta 2015 razpolagal z 8,9 milijona evrov.

Državni sekretar na uradu Boris Jesih je na seji v sredo, 16. oktobra 2013, poudaril, da v uradu nad zmanjševanjem sredstev niso navdušeni in varčujejo tudi z zmanjševanjem števila zaposlenih, materialni stroški pa naj bi bili za 40 odstotkov nižji.

Manj sredstev bo tako namenjenih za sofinanciranje delovanja organizacij, vendar pa bodo v Uradu to breme bolj naložili organizacijam v Sloveniji kot tistim v zamejstvu in po svetu.

Vitalni del njihovega delovanja slednjih po Jesihovih besedah ne bo ogrožen, prizadevali pa si bodo, da bi večji del delovanja organizacij Slovencev v tujini financirale države, v katerih ti Slovenci živijo in katerih državljani so.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...