Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Nagrada za Dušana Jakomina (foto: Slomedia.it)
Nagrada za Dušana Jakomina

Bronasta medalja Trsta za Jakomina

Cerkev na Slovenskem | 15.10.2013, 09:59 Matjaž Merljak

Duhovnik Dušan Jakomin, ki že šestdeset let skrbi za dušnopastirstvo v Škednju, je 10. oktobra 2013 v mestni palači v Trstu iz rok župana Roberta Cosolinija prejel priznanje tržaške občine - bronasto medaljo mesta. Za to priložnost se je v mestni hiši zbrala množica ljudi, predvsem Škedenjcev in drugih tržaških Slovencev.

Dušan Jakomin je po nekaj tednih že drugi Slovenec, ki je prejel priznanje iz rok župana Roberta Cosolinia. Avgusta je postal zaslužni občan mesta pisatelj Boris Pahor, zdaj pa je za svoj prispevek h kulturnemu, verskemu in družbenemu življenju Slovencev na tržaškem odlikovan slovenski duhovnik v Škednju.

Kot poroča spletni potral slomedia.it, je župan dejal, da je Dušan Jakomin dušni pastir, animator skupnosti in izreden spodbujevalec tradicij zgodovine in kulture tega mestnega predela in celotnega mesta ter tržaške skupnosti. Imenoval ga je za svojevrstnega župana tega mestnega predela, saj je postal njegova referenčna točka. Dušan Jakomin se mu je za priznanje zahvalil in dejal, da je biti v Škednju šestdeset let zanj zelo lepa življenjska izkušnja. Prva leta je tam bival skupaj z božjim služabnikom Jakobom Ukmarjem, dal pobudo za njegovo beatifikacijo in bil imenovan za postulatorja postopka, ki je bil pred leti na škofijski ravni uspešno končan.

Dušan Jakomin
Dušan Jakomin © Slomedia.it

Na podelitvi bronaste medalje mesta je bil tudi tržaški občinski svetnik Igor Švab. Po njegovih besedah je medalja majhno, a prisrčno priznanje za vse, kar je gospod Dušan Jakomin opravil ne le v Škednju, ampak za celotno slovensko narodno skupnost. Gre za pastoralno delo med Slovenci v Trstu, zato je prejel priznanje občinske uprave. On je poleg tega duša življenja v Škednju, v predelu mesta, ki v tem trenutku še bolj občuti gospodarsko krizo, ker se tam nahajajo številni industrijski obrati, zato je njegova vedrina in dobrohotnost še toliko bolj dobrodošla.

Cerkev na Slovenskem, Slovenci po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...