Slovenska Pristava pozdravlja rojake (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska Pristava pozdravlja rojake

Domači krofi in koline v Clevelandu

| 14.10.2013, 05:25 Matjaž Merljak

Pretekla nedelja je bila nedelja spoštovanja življenja in nedelja sv. rožnega venca. Letošnja tema spoštovanja do življenja je: »Odprite svoja srca Kristusu.«

Živimo v družbi nevernih, kjer so nerojeni, bolni in ostareli velikokrat nezaželeni in v nevarnosti z dejanji nasilja in zanemarjenja. Letos mineva 40 let odkar je Glavno sodišče odločilo legalno končati življenje nerojenega otroka v ZDA ne glede za razlog in to skoraj v vseh stopnjah razvijanja. Od takrat je že čez petinpetdeset milijonov nerojenih življenj bilo vzetih. Naš papež nas kliče k upanju življenja za Jezusa Kristusa in naj odpremo naša srca daru življenja in nas pooblašča ljubiti in služiti z usmiljenjem vseh ljudi. Posebno zaupajmo vse naše molitve in delo usmiljenja priprošnjam Device Marije.

Slovenski-ameriški kulturni svet je vabil na predavanje v spodnjo dvorano društvenega doma na Recher ulici v predmestju Euclid pretekli torek zvečer. Predavatelj je bil Tony Hiti, predsednik tega sveta. Predstavil nam je delo arhitekta Charlesa Schweinfurtha, ki je v poznem 19. in zgodnjem 20. stoletju spremenil obraz Clevelanda. Z zanimanjem smo poslušali predavatelja, saj je svoj nagovor obogatil tudi z lepimi slikami. Po končanem predavanju je steklo prijateljsko srečanje ob kavici.

Na kolinah na Slovenski Pristavi
Na kolinah na Slovenski Pristavi © Tone Ovsenik

Danes je na Slovenki pristavi že tradicionalni praznik kolin. Klub upokojencev Slovenske pristave to pripravlja že od svojega začetka ustanovitve pred 26-imi leti. Kot je povedal sedanji predsednik kluba med Slovensko uro preteklo soboto, Frank Vidmar, so člani v prvih letih sami naredili koline kar na Slovenski pristavi med tednom. V zadnjih letih pa dobijo pomoč od slovenskega mesarja, ki jim nudi svoje prostore in tehniko, da je to vse lažje in hitreje. Z moderno tehniko lahko naredijo okrog 600 kolin v nekaj urah. Te pa seveda servirajo na Pristavi.

V župniji Marije Vnebovzete so preteklo nedeljo župljani dobili plastične stekleničke za dojenčke, da pomagajo ustanovi Womenkind v njihovi pomoči in podpori, ki jo nudijo nosečim ženam v stiski. Župnija prosi, da verniki napolnijo te stekleničke z drobižem ali dolarji. To naj bi bila lepa prilika za celo družino, da se vplete v dobrodelni projekt, posebno v mesecu oktobru, mesecu rožnega venca in mesecu spoštovanja človeškega življenja.

Oltarno društvo te župnije je v nedeljo po svetih mašah serviralo svoje jesensko kosilo v dvorani. Odziv je bil številčen in kosilo res okusno. Izkupiček pa seveda te dobre žene podarijo župniji.

Obe naši župniji tudi nudita domače krofe, spet delo oltarnih društev. Pri svetem Vidu to poteka ta vikend in sicer krofi se dobijo v društveni sobi šole. V nedeljo so pa članice se zbrale pri skupni sveti maši in pred njo, kot običajno, molile rožni venec. Je pa ta nedelja tudi »Nedelja odej« v obeh župnijah. Vsi smo naprošeni, kot prejšnja leta, darovati denar namesto odej. Tako družba sv. Vincencija lahko poskrbi za osnovne potrebe revnih.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...