Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Birma v Sydneyju 2013 (foto: Stičišče avstralskih Slovencev)
Birma v Sydneyju 2013

Birma in nedelja obletnic v Sydneyju

| 13.10.2013, 09:48 Matjaž Merljak

Na 28. nedeljo med letom (13. oktobra 2013) so rojaki v avstralskem Sydneyju praznovali 40. obletnico blagoslova slovenske cerkve sv. Rafaela in 50. obletnico prihoda p. Valerijana Jenka v Avstralijo, domači škof Fisher pa je štirim mladim podelil zakrament Svetega Duha.

Slovensko cerkev sv. Rafaela v Merrylandsu je blagoslovil škof dr. Stanislav Lenič 14. januarja 1973. Ker so takrat poletne počitnice, so praznovanje prestavili v oktober. Čez nekaj dni, 23. oktobra, bo minili 50 let od prihoda frančiškanskega p. Valerijana Jenka OFM OAM v Avstralijo. Na današnjo nedeljo pa so praznovali še dva jubileja: p. Darko Žnidaršič OFM je praznoval 25-letnico prvih redovnih zaobljub (25. september), škof ordinarij msgr. dr. Anthony Fisher OP (dominikanec) iz Parramatte pa je obeležil 10. obletnico škofovske službe.

Pri praznični sveti maši so povezali vse jubileje, škof pa je podelil tudi zakrament svete birme. Prejeli so ga: Owen Kociper, Delta in Ethan McAnulty in Richard Slatinšek. Pripravljala jih je katehistinja Klara Brcar. Rojaki so napolnili Božjo hišo, mešani pevski zbor pod vodstvom Uroša Ergaverja pa je pel na koru Bogu v čast in ljudem v veliko veselje.

Po sv. maši so se zbrali v dvorani za skupno kosilo in klepet, po okusnih dobrotah domačih gospodinj so razrezali tudi torto za naša štiri desetletja.

Praznovali so štiri jubileje
Praznovali so štiri jubileje © Stičišče avstralskih Slovencev

P. Darko Žnidaršič je sporočil še: "P. Valerijan Jenko OFM, naš lanski biseromašnik, doma iz Šiške, je prispel v Avstralijo iz ZDA z ladjo "Oriana" 23. 10. 1963. Pričakali so ga p. Odilo Hajnšek, p. Bernard Ambrožič in hrvaški pater Rok Romac - Osvald Toth, ki jih je odpeljal z avtom k frančiškanom v Paddington. Tam je p. Valerijan preživel prvih 6 let, rojaki so sklepali zakonske zveze in prinašali h krstu otroke v cerkev sv. Frančiška, med tednom pa je p. Valerijan obiskoval naše rojake, ki so bili še po taboriščih ali zbirnih centrih, dokler si niso ustvarili svojih družin in domov. Nedeljske sv. maše so obhajali v različnih avstralskih cerkvah ob različnih urah, kar pa je otežkočalo pastoralno delo za rojake, Paddington pa tudi ni bil ravno središčna točka za Slovence, čeprav je v centru velemesta. Zato je p. Valerijan pisal različnim agentom in dobil razne ponudbe, od katerih je bila najboljša stara prezbiterijanska cerkev v Merrylandsu, ki so jo prezbiterijanci prodajali, ker so zgradili novo cerkev v naslednji ulici. P. Valerijan in rojaki so jo kupili, popravili in uredili, blagoslovil jo je avstralski provincial p. Ambrose Ryan 31. 12. 1969. Že naslednje leto so začeli pripravljati in zidati nove prostore in okoli stare cerkve novo cerkev po načrtih inž. Ivana Žigona."

Rojaki so lepo napolnili cerkev sv. Rafaela
Rojaki so lepo napolnili cerkev sv. Rafaela © Stičišče avstralskih Slovencev

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...