Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

39. Slovenski mladinski koncert v Canberri

| 11.10.2013, 13:43 Matjaž Merljak

V dvorani Slovensko-avstralskega društva Triglav v Canberri je bil v soboto, 5. oktobra 2013, 39. slovenski mladinski koncert. Vsako leto ga prirejajo slovenski katoliški misijoni - verska in kulturna središča v naši Avstraliji – Sydney, Melbourne in Adelaide. Kraj koncerta je vsako leto drug, glavno mesto Canberra je bila izbrana, ker letos praznuje stoletnico obstoja. Zbrane je obiskal in pozdravil tudi veleposlanik Republike Slovenije dr. Milan Balažic.

Na koncertu so bili tudi vsi slovenski patri: p. Ciril, p. Valerijan in p. Darko, pa tudi salezijanec Štefan Krampač, ki je septembra nastopil sobotno leto in prišel v Avstralijo za tri mesece in je dragocena pomoč v Melbournu in Adelaidi, saj se je p. Janez letos avgusta vrnil v Slovenijo.

Nastopajoči so bili mladi po letih in mladi po srcu, iz različnih krajev širne Avstralije, predstavili so se s pevskimi, glasbenimi, plesnimi ali recitacijskimi točkami. Več o njih na spletni strani koncerta. To ni šlo za tekmovanje, ampak za predstavitev, druženje in spoznavanje talentov.

Letošnji koncert je bil krajši kot prejšnja leta, ker so opise nastopajočih objavili v programski knjižici in pripravili krajše besedilo za napovedovalca, Vivian v slovenščini in Anton v angleščini. Celoten koncert brez polurnega odmora je trajal dve uri in pol.

Sledila je večerja in zabavni večer. Naslednji, 40. slovenski mladinski koncert, bo prihodnje leto potekal v Kew – Melbournu.

Nedeljsko sv. mašo v dvorani Društva je vodil in zbrane nagovoril o sv. Frančišku Štefan Krampač SDB.

39. mladinski slovenski koncert v Canberri
39. mladinski slovenski koncert v Canberri © Stičišče avstralskih Slovencev

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.