Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ob zagonu oddajnika v Lučanah (foto: USZS, vir: ORF)
Ob zagonu oddajnika v Lučanah | (foto: USZS, vir: ORF)

Slovenščina slišna tudi na avstrijskem Štajerskem

| 10.10.2013, 16:58 Matjaž Merljak

Na južnem Štajerskem je bilo maja 2012 prvič mogoče prisluhniti slovenskemu sporedu ORF in radiu Agora, v sredo, 9. oktobra 2013 pa so zagnali nov oddajnik za slovenski spored, in sicer na Lučanah/Leutschach v bližni Radgone. Osrednja govornica je bila ministrica Tina Komel.

Kot so sporočili iz Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS je ministrica poudarila, da je skrb USZS ohranjanje in negovanje slovenske narodne identitete zunaj meja Republike Slovenije ter utrjevanje kulturnega, prosvetnega, gospodarskega in drugega povezovanja med avtohtono slovensko narodno manjšino v sosednjih državah in Republiko Slovenijo ter Slovenci po svetu.

Pozdravila je zagotavljanje redne medijske oskrbe v slovenskem jeziku na avstrijskem Štajerskem, kar dokazuje, da Republika Avstrija nadaljuje z uresničevanjem pravic iz Avstrijske državne pogodbe in iz svoje nacionalne zakonodaje, ki določajo, da se slovenski manjšini zagotavlja medijska oskrba v svojem jeziku.

Ministrica je s svojo udeležbo na dogodku še dodatno izrazila podporo slovenski manjšini na avstrijskem Štajerskem, ki zanjo že ob pomembnih in zgodovinskih dogodkih, med drugim pomeni tudi priznanje obstoja ter utrjevanje sosedskih odnosov. Zahvalila se je ORF za sodelovanje in Radiu Agora za vztrajnost in prizadevanja, ki so privedla do dodatne radijske ponudbe na avstrijskem Štajerskem.

Ob zagonu oddajnika v Lučanah
Ob zagonu oddajnika v Lučanah © USZS, vir: ORF

Slovesnosti ob zagonu oddajnika na Lučanah so se poleg ministrice Komel udeležili še: državni sekretar na USZS dr. Boris Jesih, direktor deželnega studia ORF na Štajerskem Gerhard Draxler, deželna direktorica ORF na Koroškem Karin Berhhard, vodja slovenskih sporedov Marijan Velik, poslovodkinja radia Agora Angelika Hödl, deželna svetnica avstrijske Štajerske za finance, integracijo in ženska vprašanja Bettina Vollath v zastopstvu deželnega glavarja Franza Vovesa, predsednica Kulturnega društva člen 7 Susanne Weitlaner in župan občine Klanci/Glanc Reinhold Elsneg.

Ministrica Tina Komel je ob tej priložnosti obiskala kulturni center Slovencev na avstrijskem Štajerskem, Pavlovo hišo v Potrni. Pozdravila jo je Suzanne Weitlanner, predsednica Kulturnega društva člen 7 za avstrijsko Štajersko, ki ji je predstavila kulturno delovanje in položaj štajerskih Slovencev.

Ob zaključku obiska je v Gradcu obiskala Slovensko čitalnico, kjer je direktorju knjižnice, deželnemu svetniku dr. Christophu Binderju predala donacijo knjig za čitalnico.

Uredništvo slovenskih sporedov ORF v Celovcu dnevno oblikuje osem ur slovenskega radijskega sporeda - najprej sedem let na frekvenci Radio DVA-Agora, od 21. junija 2011 naprej pa na frekvenci radia AGORA. Bistveni sestavni del so informacijska težišča: poročila, žurnali in aktualno dogajanje. Maja 2012 so oddajanje razširili na sosednjo avstrijsko zvezno deželo Štajersko z oddajnikom v občini Sobota na južnem delu dežele. S tem je bila prvič zagotovljena redna medijska oskrba v slovenskem jeziku na avstrijskem Štajerskem. Gre za programsko sodelovanje deželnih studiev Avstrijske radiotelevizije (ORF) na Koroškem in na Štajerskem in privatnim radiem Agora.

Direktorica deželnega studia ORF na Koroškem Karin Bernhard s ponosom ugotavlja: „Med 15.000 in 20.000 ljudi dnevno posluša slovenski radijski spored ORF.“ Od srede je program v slovenskem jeziku dostopen še večjemu številu ljudi.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.