Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Sedmo kiparsko srečanje v Štandrežu

| 09.10.2013, 14:36 Matjaž Merljak

Društvo Skultura je že sedmič povabilo umetnike italijanske in slovenske narodnosti, naj ustvarijo skulpturo - kip, ki jim je najbolj pri srcu. Umetnine bi nato postavili na posebne točke v vasi.

Vas Štandrež, ki je del goriške občine, ohranja lepoto in zapeljivost kmečkega naselja s starimi kmečkimi hišami in obdelanimi polji. Na vzhodu vasi se vije reka Soča. Njen breg se s pomočjo posebnega načrta in evropske podpore spreminja v privlačen park, ki ga obiskuje vedno večje število ljudi. Vas ohranja globoke vezi z običaji. To se vidi v bogatem in plodnem delovanju kulturnih, športnih in rekreativnih društev. Tudi publicistika ima pomembno vlogo v širjenju zgodovinsko-kulturne dediščine. Ker je ustvarjalnost posebna lastnost teh krajev, Štandrež želi postati izraz posebne umetnosti: figurativne.

Zato je društvo Skultura že sedmič povabilo umetnike italijanske in slovenske narodnosti, naj ustvarijo skulpturo - kip, ki jim je najbolj pri srcu. Umetnine bi nato postavili na posebne točke v vasi. Srečanje kiparjev bo potekalo na Jeremitišču, v zgodovinskem jedru vasi. Ob tej priložnosti bodo umetniki lahko spoznali prostor, ljudi in kulturo. Želijo, da bi bila pobuda, ki poteka vsaki dve leti, pravi trenutek umetniškega srečevanja in srečanja.

Umetniki so v tem tednu na delu vsak dan od 10.00 do 12.30 ure in od 14.00 do 17.00 ure na Jeremitišču. V soboto, 12. oktobra 2013 ob 19.30 bo na Jeremitišču zaključna prireditev. Če bo slabo vreme, bo ta v župnijski dvorani v Štandrežu.

Letos sodelujejo: Baratta Maria Eterna, Cetani Daniela, Cetani Maria Teresa, Crainich Giulia, Folloni Aurora, Kocjan Franc, Kofol Nivea, Lombardo Sisto, Petruz Michele, Remec Tjaša, Starc Aleksander, Šimac Nika, Društvo MOST, Kamnoseki iz Manč pri Ajdovščini.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.