Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Otroško igrišče na Slovenski pristavi (foto: Tone Ovsenik)
Otroško igrišče na Slovenski pristavi

September v Clevelandu

| 07.10.2013, 10:05 Matjaž Merljak

Prireditve na Slovenski pristavi so se zaključile za to čezpoletno sezono. Edino kar nas še čaka na Pristavi, je postrežba kolin, ki jih že 23 let po vrsti zapičijo člani kluba Pristavskih upokojencev in to bo v nedeljo 12. oktobra 2013.

Vinska trgatev, ki običajno zaključi sezono, je potekala v nedeljo 15. septembra. Bilo je lepo toplo nedeljsko popoldne, ki je privabilo kar lepo število udeležencev. Letos so naknadno še vabili člani Pristavskih tabornikov, ki imajo vikend hišice na Pristavi, na večerjo z školjkami in govejimi zrezki v soboto zvečer 21. septembra. Tudi to pot je bil prijazen sobotni večer s toplimi temperaturami in je bil obisk tudi številčen. Za glasbeno razvedrilo so povabili razne glasbene skupine, ki so se vrstile ena za drugo. Te skupine ali ansambli so povečini že starejši, ki so v mlajših letih igrali rock glasbo. Bili so pa kar lepo sprejeti, saj se je zabava potegnila kar pozno v noč.

Pri maši na Slovenski pristavi
Pri maši na Slovenski pristavi © Tone Ovsenik

Pretekli ponedeljek, 30. septembra, je 40 članski zbor iz gimnazije Svetega Stanislava v Ljubljani, Megaron podal svoj koncert v cerkvi Marije Vnebovzete. Čeprav je to potekalo v ponedeljek je bil obisk zelo dober in so se mladi imeli priliko se srečati z rojaki tukaj po koncertu v dvorani.

Župnija svetega Vida je sklicala poseben sestanek v nedeljo, 22. septembra, na katerem je župnija predstavila načrt gradnje nove dvorane ob cerkvi. Kakor je razložil župnik Božnar, je potreba nastala za neki župnijski center, ker je šolsko poslopje v najemu višje šole sv. Martina in je vse težje se uskladiti z urnikom potreb šole in župnije. Nova zgradba naj bi vsebovala seveda manjšo dvorano, učne sobe za Slovensko šolo in še sobe za župnijske potrebe, kot sestanki, pevske vaje in podobno. Sestanek ji bil sklican, da župnik pojasni potrebe in dobi nekakšen odziv ljudi, ali bi to podprli ali ne. Gradnja bi pa tudi odvisela od nakupa hiše, ki stoji na vogalu, kajti brez te hiše gradnja bi bila nemogoča. Čas bo pa povedal svoje.

V oktobru mesecu se vsako leto v vseh župnijah clevelandske škofije šteje obisk pri svetih mašah ob nedeljah. Vsi župljani se moramo zavedati, da je zelo važno, da pridemo k sveti maši v svojo faro in ne v druge cerkve. V bodočnosti bo to odločalo, ali bomo dobili duhovnika in ali je potrebno, da fara še obstaja. Bodočnost fare je resnično v rokah vsakega farana. Obe naši slovenski župniji res aktivno pričakujeta sodelovanje vsakogar.

Organizacija, Družine v Jezusu Kristusu vabijo na sodelovanje namenjeno za obnovo našega odnosa do Jezusa Kristusa in bolj globoko razumeti Božji klic v našem življenju. Ta program se odvija v cerkvi Božje Besede v predmestju Kirtland, kamor spada kar nekaj slovenskih rojakov v vzhodnem delu velikega Clevelanda.

Na Slovenski pristavi je bil piknik župnije Marije Vnebovzete
Na Slovenski pristavi je bil piknik župnije Marije Vnebovzete © Tone Ovsenik

V nedeljo, 20. oktobra, župnija svetega Vida vabi na posebno kosilo v pomoč gradnje novega doma, takozvanega Fisher House, kjer bi se nahajali svojci veteranov, ko se vrnejo iz bojišč ranjeni in se zdravijo v Veteranski bolnišnici. Ta Fisher House naj bi služil kot začasno bivanje svojcev veteranov in bi tako lahko bili v neposredni bližini v času, ko se veterani zdravijo in usposabljajo na vrnitev v civilno življenje. Do sedaj je zgrajenih že preko 40 domov po vsej Ameriki in drugih deželah, kjer se zdravijo veterani. Župnija svetega Vida se je odločila za pomoč tej instituciji, kot letno jesensko dobrodelno kosila, ki ga pripravi vsako jesen že nekaj let potrebnim.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.