Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Rojake v Kanadi obiskal škof Štumpf

| 05.10.2013, 05:52 Matjaž Merljak

Murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, ki je odgovoren tudi za pastoralo Slovencev po svetu, se je dva tedna mudil pri rojakih v Kanadi. Obiskal je slovensko župnijo v Hamiltonu, seznanil pa se je tudi s skupnostjo v Torontu.

Škofa je povabil hamiltonski župnik Drago Gačnik na praznovanje 50-letnice slovenske župnije svetega Gregorija Velikega. Z njim je potoval stolni kaplan Goran Merica. Slovesnost začetka praznovanja 50-letnice župnije je bila na Slomškovo nedeljo, 22. septembra 2013. K slovesni sveti maši se je zbralo okoli 450 ljudi, veliko od teh je bilo tudi na kosilu. Prišla je tudi odpravnica poslov na veleposlaništvu v Ottawi, Irena Gril. Ljudje so bili veseli škofovega obiska. Slednji je srečal tudi veliko rojakov v mešanih zakonih. Vesel je bil tudi dejstva, da Slovenci v mestu in tudi sicer v Kanadi doživljajo veliko empatijo.

Škof Štumpf si je med obiskom v Kanadi (to je bil njegov prvi obisk te države) ogledal tudi nekatere kulturne in naravne znamenitosti: Niagarske slapove, parlament v Ottawi, Midland - kraj kanadskih mučencev ... V Midlandu imamo tudi Slovenci svoje obeležje slovenskih krajev mučeništva po drugi svetovni vojni. Tam je bil prav na praznik kanadskih mučencev.

Pri sveti maši ob 50-letnici župnije v Hamiltonu
Pri sveti maši ob 50-letnici župnije v Hamiltonu © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

V petek, 27. septembra, na praznik sv. Vincencija Pavelskega, je obiskal lazariste v Torontu - tudi to je bilo prav na njihov praznik. Dopoldne ob 10h je maševal v prvi slovenski cerkvi v Torontu pri Mariji Pomagaj, nato si je ogledal mesto, zvečer pa se je udeležil koncerta, ki ga je imel Slovenski komorni zbor Megaron iz Ljubljane, pod vodstvom Damijana Močnika in dirigentke Martine Batič.

V nedeljo, 29. septembra, je škof daroval sveto mašo tudi pri Brezmadežni v Torontu. Navzočih je bilo okoli 500 ljudi. Župnijo vodijo lazaristi in s kaplanom Tonijem Burjo sta ta dan obiskal še nekaj slovenskih postojank.

V času obiska v Kanadi je škof obiskal tudi nekatere slovenske družine. Videl je, da zelo cenijo družinske vezi.

Začetek praznovanja 50-letnice slovenske župnije v Hamiltonu
Začetek praznovanja 50-letnice slovenske župnije v Hamiltonu © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.