Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

DEKD obarvani tudi izseljensko

| 03.10.2013, 08:52 Matjaž Merljak

Na Rihtarjevi gmajni pri Babnem Polju je 29. septembra 2013 v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine DEDK (28. september do 5. oktober 2013) potekala prireditev Gozdarske in lovske zgodbe notranjskega izseljenskega pisatelja Franka Troha Rihtarjevega.

Kot je sporočila Alenka Veber, je zavod Rihtarjeva domačija iz Babnega Polja letos prvič sodeloval na DEKD. S prireditvijo, za katero je organizator uredil 1300 m2 gozdne površine, je zavod obeležil tudi 100. obletnico Trohovega odhoda v Severno Ameriko (3. oktober 1913).

V okviru prireditve so bile razstavljene dokumentarne fotografije notranjskih gozdarjev, furmanov in tesarjev, ki jih je zavod pridobil v Slovenskem etnografskem muzeju. Prav tako je bilo razstavljeno gozdarsko, furmansko in tesarsko orodje, ki so ga uporabljali predniki na prehodu iz 19. v 20. stoletje. Žal je izjemno skrbno načrtovano prireditev nekoliko skalilo zelo deževno vreme, a prireditelj jo je vseeno izpeljal, udeležilo pa se je je 30 obiskovalcev.

Gozdarske in lovske zgodbe, foto: Zavod Sobceva domačija
Gozdarske in lovske zgodbe, foto: Zavod Sobceva domačija © Arhiv Zavoda Rihtarjeva domačija

Obiskovalci so se najprej zbrali na Rihtarjevi domačiji, kjer jih je na pot z zvoki diatonične harmonike pospremil in ogrel Domen Šraj iz Kozarišč, nakar so se peš odpravili na Rihtarjevo gmajno. Tu jih je pričakala prava gozdna dvorana, z razstavljenimi fotografijami, ognjiščem, žagami, sekirami, letvenim košem, žago amerikanko itd. V prijetnem vzdušju je nato potekal ogled razstave in pomenki o tem in onem orodju. Za vse udeležence je zavod natisnil tudi štiri Trohove zgodbe: Trpljenje duše, Mladi gozdar, Izvrsten lovec in Naš izlet.

Gozdarske in lovske zgodbe, foto: Zavod Sobceva domačija
Gozdarske in lovske zgodbe, foto: Zavod Sobceva domačija © Arhiv Zavoda Rihtarjeva domačija

Na Rihtarjevi gmajni zavod tudi v prihodnje načrtuje prireditve.

Priprave na DEKD, foto: Zavod Rihtarjeva domačija
Priprave na DEKD, foto: Zavod Rihtarjeva domačija © Arhiv Zavoda Rihtarjeva domačija

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.