Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Zveza slovenskih mater in žena pri delu (foto: Svobodna Slovenija)
Zveza slovenskih mater in žena pri delu

47. obletnica ZSMŽ

| 01.10.2013, 12:21 Matjaž Merljak

Zveza slovenskih mater in žena ZSMŽ je organizacija, ki skrbi za duhovno in telesno pomoč rojakom v Buenos Airesu v Argentini.

Za praznovanje 47. obletnice organizacije smo se najprej v cerkvi Marije Pomagaj zahvalili Bogu, da lahko po tolikih letih še vedno pomagamo našim potrebnim rojakom. G. dr. Jure Rode je vodil sv. mašo, med katero je govoril o božji in človeški ponižnosti, kjer je Jezus naš zgled. Že papež Janez XXIII. je pravil, naj se vedno trudimo za ponižnost, ki sloni na tem, da se nimamo ne za več, ne za manj. Naša Zveza skrbi za duhovno in telesno delo usmiljenja, ki je znak ponižnosti. Med sv. mašo je pel mešani Pristavski zbor pod vodstvom ge. Anke Savelli Gaser. Najlepša hvala za olepšanje božje daritve!

Zbor pri sveti maši
Zbor pri sveti maši © Svobodna Slovenija

Nato je sledil poklon pred spomenikom, kjer smo zapeli »Lipa zelenela je«. Pomaknili smo se v dvorano škofa Rožmana, kjer je bilo vse pripravljeno za proslavo. Najprej nas je prisrčno pozdravila napovedovalka ga. Tatjana Kržišnik. Poseben pozdrav je bil namenjen dolgoletni predsednici naše Zveze ge. Pavlini Dobovšek, ki se ni mogla udeležiti slavja zaradi zdravstvenih razlogov. Poslala nam je pismo,v katerem je pisalo: »Čestitam za vašo skrb za naše pomoči potrebne rojake! Še bolje pa, da ohranjate in opozarjate na moralne vrednote naše verne slovenske žene. Bog naj vas utrjuje pri vašem nesebičnem delu!«

Napovedovalka ob praznovanju
Napovedovalka ob praznovanju © Svobodna Slovenija

V imenu Zveze nas je lepo pozdravila sedanja predsednica ga. Alenka Prijatelj. Potem nam je naš duhovni vodja dr. Jure Rode poklonil globoke misli o delu slovenskih mater. O socialnem delu nam je poročala blagajničarka ga. Marjeta Dobovšek.

Nastop na praznovanju Zveze
Nastop na praznovanju Zveze © Svobodna Slovenija

Sledil je program, ki ga je skrbno pripravila kulturna referentka ga. Vera Podržaj. Na deskah so nam pokazali veseloigro »Uredniške težave«, ki jo je spisal Joža Vombergar. Režiral jo je Tone Podržaj in tudi odlično odigral glavno vlogo urednika Slovenskega lista. Naše čestitke in zahvale! Kaj se vse lahko zgodi, če se le malo zmotiš! Vremenske napovedi marsikomu spremenijo načrte in, kaj še če po pomoti napišeš slabo ime pokojnega! Nasmejali smo se nastopajočim, ki so izvrstno odigrali svoje vloge. Nato nas je razveselila vokalna skupina Mučačas iz San Martina, ki nam je ublažila poklicne težave s petjem. Prišli smo do zaključka, da je glasba učinkovito razvedrilo. Vodila jih je prof. ga. Lučka Kastelic in zapele so nam: »Dajte, dajte« (Aldo Kumar), »V Pliberci, v jarmaci« (priredil Luka Kramolc) in »Slovenija, od kod lepote tvoje« (Avsenik), ki jo je na harmoniko spremljal Marko Medvešček. Vse smo objeli z besedami zahvale, tudi ostale sodelavce.

Vokalna skupina Mučačas
Vokalna skupina Mučačas © Svobodna Slovenija

A ni bilo še vsega konec, ga. Mari Keržič je s pomočnicami pripravila zakusko, kot je že naša navada. Končno je bil srečelov, ki ga je skrbno vodila ga. Polona Makek. Tako smo v objemu dobrote preživeli ta dan, z željo, da nam še naprej pomagate, ker je veliko Slovencev v težavah. Hvala vsem dobrotnikom! Dobro je, da ostanemo skupaj!

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.