Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

VIDEO: Papež: Svetost je poklicanost vseh kristjanov

Svet | 01.11.2013, 14:33 Marjana Debevec

Obhajamo slovesni in zapovedani praznik vseh svetih. V sončnem rimskem dopoldnevu se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu znova zbrala velika množica ljudi, ki jih je ob koncu opoldanske molitve papež Frančišek znova pozdravil. Med njimi je posebno pozornost namenil udeležencem tako imenovanega „teka svetnikov“, ki ga je organizirala ustanova „Don Bosko v svetu.“ Ob tem je spomnil na besede sv. Pavla, da je naše življenje „tek“, da bi dosegli nagrado svetosti ter nato udeležence pohvalil za dober zgled ter se jim zanj tudi zahvalil.

Svetniki so Božji prijatelji. Zagotavljajo nam, da je Božja obljuba nebes, čudovita resničnost - je svoj nagovor ob prazniku vseh svetih začel papež Frančišek. Nadaljeval je s trditvijo, da svetniki niso neki posebni ljudje in tudi rodili se niso popolni. „Svetniki so kot vsakdo od nas. Preden so dosegli nebeško slavo, so živeli normalno življenje v veselju in žalosti, v naporih in upanju. Ko pa so spoznali Božjo ljubezen, se je njihovo življenje spremenilo“. Sledili so ji z vsem srcem in to brezpogojno brez dvoličnosti. Svoje življenje so posvetili služenju drugim, brez sovraštva so prenašali trpljenje in nasprotovanje in na hudo so odgovarjali z dobrim ter razširjali veselje in mir.

Nato je nadaljeval: „Biti sveti ni privilegij redkih, temveč smo k svetosti poklicani prav vsi. Vsi! Vsi smo poklicani hoditi po poti svetosti. In ta pot ima svoje ime in svoj obraz; to je obraz Jezusa Kristusa. V evangeliju nam kaže pot, ki je pot blagrov. Božje kraljestvo dosežejo tisti, ki svoje gotovosti ne iščejo v stvareh, temveč v Božji ljubezni; za tiste, ki so preprostega srca, ki so ponižni, si ne domišljajo da so pravični in ne sodijo drugih; tisti, ki znajo trpeti s trpečimi in se veseliti z veselimi; ki niso nasilni temveč usmiljeni in si prizadevajo za ustvarjanje sprave in miru.“

Posebej je sveti oče poudaril to zadnjo lastnost značilno za svetnika, da je ustvarjalec miru in pomaga ljudem k medsebojni spravi. In zato je svetost tako nekaj lepega, je dodal.

Svoj nagovor je sklenil z zagotovilom, da nas danes svetniki spodbujajo k zaupanju v Boga, saj on, ki je Gospod, nikoli, prav nikoli ne razočara.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.